Wiśniowy przekładaniec z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Placek ciemny: Białka ubijmy na sztywno z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku ubijając dalej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao oraz olej. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach min. 30 cm. Pieczemy biszkopt przez 40 minut w temp. 170 stopni. Po wyjęciu studzimy i dzielimy na dwie części.
Placek migdałowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz migdały. Masę przekładamy na tę samą blaszkę i pieczemy placek przez 30 minut w temp. 170 stopni.
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody, podgrzewamy aby się rozpuściła, chłodzimy. Do ubitej śmietany dodajemy serki i rozpuszczoną żelatynę w letniej temperaturze. Układamy w blaszce placek kakaowy, wykładamy połowę masy śmietankowej, na to kładziemy łyżeczką kleksy dżemu. Przykrywamy plackiem migdałowym, wykładamy pozostałość masy śmietankowej. Wykładamy resztę dżemu i układamy ciemny placek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną, dekorujemy
ciasto. Można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy i wiśniami.
Komentarze