Ciasto wiśniowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa grysikowa:
Mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać. Do gotującego się mleka wlać mieszankę z kaszą, mieszając gotować 2-3 minuty do zgęstnienia masy. Ugotowany grysik, pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce grysiku, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników.
2.Masa wiśniowa:
Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus. Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, wlać do wiśni, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia i momentu, gdy masa zacznie tężeć.
3.Przełożenie:
Ciemny biszkopt - 1/2 masy grysikowej - 1/3 mocno tężejącej (ma się rozsmarowywać, nie może być płynna) masy wiśniowej - jasny biszkopt - 1/3 masy wiśniowej, schłodzić - druga połowa masy grysikowej - ciemny biszkopt - reszta masy wiśniowej.
Porady
Pomysł na ciasto podpatrzyłam na blogu kulinarnym Smakołyki Bereniki.
Komentarze