Ciasto Wiśniowy przekładaniec

5 (182 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Upiec biszkopt jasny z 3 jajek.
    Upiec biszkopt ciemny z 6 - 7 jajek i po wystudzeniu przekroić na pół.

    Masa grysikowa:
    300ml mleka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki kaszy manny
    12 dag masła lub margaryny

    Masa wiśniowa:
    75 dag wydrylowanych wiśni
    sok z 1/2 cytryny
    15 - 20 łyżek cukru (do smaku)
    7,5 łyżeczki żelatyny
    7,5 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto wiśniowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa grysikowa:
    Mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać. Do gotującego się mleka wlać mieszankę z kaszą, mieszając gotować 2-3 minuty do zgęstnienia masy. Ugotowany grysik, pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce grysiku, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników.
  • 2. Masa wiśniowa:
    Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus. Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, wlać do wiśni, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia i momentu, gdy masa zacznie tężeć.
  • 3. Przełożenie:
    Ciemny biszkopt - 1/2 masy grysikowej - 1/3 mocno tężejącej (ma się rozsmarowywać, nie może być płynna) masy wiśniowej - jasny biszkopt - 1/3 masy wiśniowej, schłodzić - druga połowa masy grysikowej - ciemny biszkopt - reszta masy wiśniowej.

Porady

Pomysł na ciasto podpatrzyłam na blogu kulinarnym Smakołyki Bereniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa grysikowa Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować