Styropian z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W smaku przypomina sernik, jednak ciasto to nie zawiera twarogu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • kruche ciasto:
    - 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
    - 25 dag margaryny,
    - 5 żółtek,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1/2 szklanki cukru pudru,
    - 1/2 słoika dżemu wiśniowego.

    Masa styropianowa:
    - 900 ml gęstej śmietanki deserowej 18%,
    - 5 białek,
    - 3/4 szklanki cukru,
    - łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 4 łyżki maku,
    - 1 duży budyń śmietankowy.

Styropian z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sitko, łączymy z proszkiem oraz cukrem pudrem, dodajemy żółtko, posiekaną margarynę i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 oraz 1/3. Część mniejszą należy rozwałkować na średniej wielkości prostokątnej blasze i posmarować dżemem. Drugą część należy zamrozić.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy stopniowo cukier, gdy piana jest błyszcząca, wlewamy dodajemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy śmietanę i dodajemy suchy budyń, miksujemy chwilę na wolnych obrotach. Następnie dodajemy mak, mieszamy łyżką. Masę wykładamy delikatnie na kruche ciasto. Następnie na tarce ścieramy na masę ciasto zamrożone. Pieczemy godzinę 2 temp. 180 stopni. Dekorujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy