WIOSENNA STRACIATELLA

4.49 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, zdrowe, wilgotne i mięciutkie ciasto szpinakowe z masą śmietankowo-czekoladową, galaretkę i kiwi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO SZPINAKOWE:
    8 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
    2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 szklanka oleju
    1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego 450g
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA ŚMIETANKOWA:
    600ml schłodzonej śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    4 śmietan - fixy
    1 tabliczka gorzkiej czekolady 100g
    DODATKOWO:
    2 galaretki o smaku kiwi
    2 łyżki cukru
    3 szklanki wody (750ml)
    5 kiwi
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Wiosenna straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przygotować w garnku galaretkę
    w 3 szklankach wody i cukrem.
    Pozostawić do całkowitego stężenia
    w chłodnym miejscu lub lodówce.
    Pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Szpinak rozmrozić,dobrze odcisnąć,
    dodać do niego pól szklanki oleju i zmiksować.
  • 3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania
    dodać cukier i cukier waniliowy,
    dalej ubijać, dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać.
    Następnie dodać mąkę, proszek i resztę oleju, ciągle ubijając.
    Na koniec dodać szpinak i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 4. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 35x23 cm.
    wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut na suchy patyk.
    Wystudzić i zdjąć papier. Przekroić na dwa blaty.
  • 5. MASA ŚMIETANKOWA:
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
    Pod koniec ubijania wsypać śmietan-fixy i krótko ubijać.
    Pokrojoną na drobno czekoladę (lub startą na grubych oczkach),
    wsypać do śmietany i całość dokładnie przemieszać.
  • 6. PRZEKŁADANIE:
    Na dolny blat rozsmarowujemy większą część masy śmietankowej,
    nakrywamy drugim blatem. Następnie smarujemy wierzch ciasta.
    Wykładamy pokrojoną w kostkę galaretkę i nakładamy
    pokrojonym w plastry kiwi.
  • 7. Całość schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

Porady

Biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Kiwi Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort pomarańczowy straciatella

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort pomarańczowy straciatella

capri Lekki, łatwy do zrobienia, orzeźwiający torcik :) 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować