Wiosenna straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej przygotować w garnku galaretkę
w 3 szklankach wody i cukrem.
Pozostawić do całkowitego stężenia
w chłodnym miejscu lub lodówce.
Pokroić w drobną kostkę.
2.Szpinak rozmrozić,dobrze odcisnąć,
dodać do niego pól szklanki oleju i zmiksować.
3.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania
dodać cukier i cukier waniliowy,
dalej ubijać, dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać.
Następnie dodać mąkę, proszek i resztę oleju, ciągle ubijając.
Na koniec dodać szpinak i wszystko razem dokładnie wymieszać.
4.Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 35x23 cm.
wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut na suchy patyk.
Wystudzić i zdjąć papier. Przekroić na dwa blaty.
5.MASA ŚMIETANKOWA:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
Pod koniec ubijania wsypać śmietan-fixy i krótko ubijać.
Pokrojoną na drobno czekoladę (lub startą na grubych oczkach),
wsypać do śmietany i całość dokładnie przemieszać.
6.PRZEKŁADANIE:
Na dolny blat rozsmarowujemy większą część masy śmietankowej,
nakrywamy drugim blatem. Następnie smarujemy wierzch ciasta.
Wykładamy pokrojoną w kostkę galaretkę i nakładamy
pokrojonym w plastry kiwi.
7.Całość schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Komentarze