Ciasto miętowa straciatella bez pieczenia

  • wyświetlono: 18863 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 0

Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 90min

Składniki

*foremka 23*23 cm
Składniki:

na spód:
1,5 opakowania biszkoptów nadziewanych (lub zwykłych)
na krem miętowy:
500 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
łyżka cukru
150 g landrynek miętowych
1/2 szklanki wody
200 g masła
na piankę miętową:
330 ml śmietanki kremówki
łyżka cukru pudru
75 g czekolady deserowej
2 opakowania galaretki jabłko-mięta
dodatkowo:
opakowanie galaretki jabłko-mięta
100 g czekolady deserowej
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto miętowa straciatella bez pieczenia

  • image-22qjuyx1. Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty.
  • image-1dc70fv2. Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą. Trwa to dość długo- około kwadransa i najlepiej mieszać bez przerwy.
  • image-0m24rgo3. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
  • image-2au0qgq4. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne.
  • image-1ag0rrp5. Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa trochę się ścięła. W międzyczasie dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odlać z nich pół szklanki i wstawić do lodówki żeby szybciej stężała, resztę odłożyć żeby wystygło.
  • image-0qcwuj36. Tabliczkę czekolady połamać na kawałki. Do miseczki wlać mleko, wrzucić czekoladę i trzymając nad parą roztopić. Rozsmarować na kremie miętowym. Wstawić do lodówki, żeby czekolada stwardniała.
  • image-1h64qsv7. Czekoladę przeznaczoną do pianki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować. Na końcu dodać startą czekoladę i delikatnie wmieszać.
  • image-1foqxmq8. Piankę wyłożyć na warstwę czekolady. Ostatnią galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić, żeby wystygła.
  • image-1sbo8wj9. Stężałą galaretkę, którą wcześniej odstawiliśmy do lodówki pokroić na drobne kosteczki i ułożyć je na piance. Zalać wystudzoną galaretką i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Porady

grudki w kremie budyniowym nie są przypadkowe - celowo nie rozcierałam dokładnie, żeby grudki miętowego budyniu były dobrze wyczuwalne ale możecie rozetrzeć krem na gładko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakilatomiętagalaretkaCiastoDeserdo kawyciasto bez pieczeniabez pieczeniaorzeźwiająceCiasto na latoupałciasto mietoweprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

cytrynowe ciasto

Dodane przez: agazlotko

Cytrynowe ciasto bez pieczenia

Szybkie ciasto bez pieczenia

Ciasto budyniowe bez pieczenia

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto budyniowe bez pieczenia

Szybkie i niesamowicie smaczne...

Trzy bit ciasto bez pieczenia

Dodane przez: alaaa

Trzy bit ciasto bez pieczenia

Pyszne ciasto z masą krówkową,...

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Dodane przez: Kloruś

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

To ciasto jest bardzo popularne...

Cappuccino bez pieczenia

Dodane przez: czekoladka

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Pyszne domowe ciasto nie wymagające...