Ciasto miętowa straciatella bez pieczenia

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • *foremka 23*23 cm
    Składniki:

    na spód:
    1,5 opakowania biszkoptów nadziewanych (lub zwykłych)
    na krem miętowy:
    500 ml mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    łyżka cukru
    150 g landrynek miętowych
    1/2 szklanki wody
    200 g masła
    na piankę miętową:
    330 ml śmietanki kremówki
    łyżka cukru pudru
    75 g czekolady deserowej
    2 opakowania galaretki jabłko-mięta
    dodatkowo:
    opakowanie galaretki jabłko-mięta
    100 g czekolady deserowej
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Galaretki Napoje

Ciasto miętowa straciatella bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22qjuyx 1. Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty.
  • image-1dc70fv 2. Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą. Trwa to dość długo- około kwadransa i najlepiej mieszać bez przerwy.
  • image-0m24rgo 3. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
  • image-2au0qgq 4. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne.
  • image-1ag0rrp 5. Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa trochę się ścięła. W międzyczasie dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odlać z nich pół szklanki i wstawić do lodówki żeby szybciej stężała, resztę odłożyć żeby wystygło.
  • image-0qcwuj3 6. Tabliczkę czekolady połamać na kawałki. Do miseczki wlać mleko, wrzucić czekoladę i trzymając nad parą roztopić. Rozsmarować na kremie miętowym. Wstawić do lodówki, żeby czekolada stwardniała.
  • image-1h64qsv 7. Czekoladę przeznaczoną do pianki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować. Na końcu dodać startą czekoladę i delikatnie wmieszać.
  • image-1foqxmq 8. Piankę wyłożyć na warstwę czekolady. Ostatnią galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić, żeby wystygła.
  • image-1sbo8wj 9. Stężałą galaretkę, którą wcześniej odstawiliśmy do lodówki pokroić na drobne kosteczki i ułożyć je na piance. Zalać wystudzoną galaretką i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Porady

grudki w kremie budyniowym nie są przypadkowe - celowo nie rozcierałam dokładnie, żeby grudki miętowego budyniu były dobrze wyczuwalne ale możecie rozetrzeć krem na gładko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować