tort pomarańczowy straciatella

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Lekki, łatwy do zrobienia, orzeźwiający torcik :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt (należy upiec dwa takie blaty):
    3 jaja
    3 łyżki (z małą górką) mąki pszennej tortowej
    1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
    4 łyżki cukru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie dolnego blatu:
    1/4 szklanki soku pomarańczowego

    masa galaretkowa:
    2 galaretki pomarańczowe
    1 puszka mandarynek w zalewie (mała puszeczka) lub 1 duża pomarańcza

    masa straciatella:
    0,5 litra śmietany kremówki 30%
    100 gramów gorzkiej czekolady
    2 kopiaste łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 kopiasta łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody

    dodatkowo:
    0,5 słoiczka dżemu pomarańczowego (do posmarowania drugiego blatu)
    1 puszka mandarynek w zalewie
    60 gramów gorzkiej czekolady
    10 sztuk małych pomarańczowych delicji lub 6 dużych (standardowych)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki Tort z owocami

Tort pomarańczowy straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier i cukier waniliowy, żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Należy upiec dwa takie blaty. Obydwa schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Spodni blat nasączamy sokiem pomarańczowym.

    Galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć dodajemy odsączone z zalewy mandarynki lub pomarańczę (należy ją dokładnie obrać z błonek, tak, by pozostał sam miąższ), podzieloną na małe kawałki. Następnie galaretkę wraz z owocami rozprowadzamy na spodnim nasączonym blacie, przykrywamy delikatnie dociskając drugim blatem, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy galaretka między biszkoptami będzie już całkiem zastygnięta, wierzchni blat smarujemy dżemem pomarańczowym. Wstawiamy ponownie do lodówki.
  • 2. Żelatynę rozprowadzamy we wrzątku, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy oba cukry, ubijamy dokładnie (lecz nie za długo).
    Kiedy żelatyna ma już odpowiednią temperaturę, dodajemy do niej 1 kopiastą łyżkę masy śmietanowej, wlewamy zdecydowanym ruchem do całości masy śmietanowej, miksujemy na najwyższych obrotach.
    Czekoladę ścieramy na tarce, na dużych oczkach, dodajemy do śmietanki, mieszamy łyżką.
    Masę śmietanową wykładamy na posmarowany dżemem biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, odstawiamy do lodówki do stężenia.

    Następnie dekorujemy wierzch tortu mandarynkami, ciastkami i startą czekoladą.

Porady

Na około 10 minut przed starciem czekolady, możemy włożyć ją do zamrażarki, wtedy łatwiej będzie ją zetrzeć. Małe delicje kupiłam w popularnym markecie pod nazwą "Mini Jaffa Cakes" :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Przepis dnia 07.07.2014 http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=7

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowo-pomarańczowy

To może cię zainteresować