Ciasto wiosenna zebra

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Śmietanowo- galaretkowe wnętrze z jagodami ukryte pomiędzy dwoma biszkoptami. Dodatkowej słodyczy nadaje mu bita śmietana z utartą czekoladą.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt (tortownica 21 cm)
    3 jajka
    3/4 szkl mąki
    1/2 szk cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    400 g śmietany 18 %
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka z owoców leśnych
    1 mały słoik jagód w soku
    250 g śmietany 30 %
    1 śmietanex
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki utartej mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto wiosenna zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. studzimy.

    2. Obie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę z owoców leśnych łączmy ze śmietaną 18 %.

    3. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden wkładamy do tortownicy. Na nim wylewamy 2 łyżki tężejącej agrestowej galaretki, kładziemy kilka jagód, dalej dwie łyżki śmietanowej masy i znów galaretka, jagody, masa i tak do wyczerpania składników.

    4. Nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.

    5. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym i śmiatanexem.

    6. Wierzch posypujemy utarta czekoladą. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Galaretka Jagody Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować