Podobne przepisy

  • OCZY CARYCY

    Dodane przez: violast11

  • Ciasto pięknie się prezentujące na przyjęciach

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Ciasto jasne:
    6 białek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju

    Ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju

    Krem budyniowy:
    1 3/4 szklanki mleka
    budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy 16g
    1 kostka miękkiego masła

    DODATKOWO:
    2 galaretki (ja dałam agrestowe) + 2 łyżki cukru
    paczka okrągłych biszkoptów 180g

    NAPAR: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru
    1 polewa czekoladowa

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.

    2.

    Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.

    3.

    Krem: budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier. Pozostawić do wystudzenia i stężenia.

    4.

    Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).

    5.

    Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Schłodzić w lodówce.

  • Rady

    galaretka, krem, biszkopt,

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla
  • dodaj komentarz 55 komentarzy
    • Koronowianka
      2013-02-10T22:02:32+01:00 Koronowianka
      Czytając składniki,to muszę przyznać całkiem szczerze,że ciasto to wygląda apetycznie i na pewno tak samo smakuje.Nie pytam się w ogóle i zabieram przepisik.Mam nadzieję,że nie będziesz miała nic przeciw temu? Pozdrawiam.:))
    • violast11
      2013-02-10T22:17:23+01:00 violast11
      Ależ skąd :) Proszę się częstować do woli przepisami :) pozdrawiam Wiola
    • aniulek123
      2013-02-10T22:31:12+01:00 aniulek123
      wygląda przepysznie:)
    • violast11
      2013-02-11T10:06:39+01:00 violast11
      dziękuję!
    • Gość
      2013-02-11T19:43:34+01:00 jolus (gość) IP: 109.196.*.*
      ciekawy przepis długo się robi to ciasto na pewno zrobię pozdrawiam
    • violast11
      2013-02-11T22:52:10+01:00 violast11
      troszkę czasu trzeba poświęcić ale warto :)
    • lucyna1977
      2013-02-13T18:33:49+01:00 lucyna1977
      wygląda super i napewno jest pyszne
    • violast11
      2013-02-14T09:40:58+01:00 violast11
      gorąco polecam, Wiola
    • anka1988
      2013-02-14T10:26:43+01:00 anka1988
      Również zabieram przepis, ależ ja galaretka w tym przepisie ładnie się prezentuje, faktycznie jak oczka :D
    • niki12
      2013-02-14T10:31:40+01:00 niki12
      Ja tez przepis zabrałam, ciacho jest w miarę proste, składniki tolerowane przez domowników, a wygląda cudownie, ja planuję zrobić z niebieską galaretką, ale zielone też cudnie wygląda:)
    • agarybak76
      2013-02-14T11:15:45+01:00 agarybak76
      Świetnie się prezentuje, zabieram przepis ;)
    • violast11
      2013-02-16T18:26:21+01:00 violast11
      bardzo mi miło, że gościcie u mnie :) pozdrawiam Wiola
    • WeronikaCh
      2013-02-24T13:30:39+01:00 WeronikaCh
      Przepis został skopiowany przez osobę która ma konto na Naszej Klasie pod nazwą Domowe Wypieki Niebo W Gębie i znajduje się pod tym linkiem
      http://nk.pl/#profile/14262645/gallery/album/2/825
    • Koronowianka
      2013-02-24T13:46:42+01:00 Koronowianka
      Następny z kolei.To jest konto fikcyjne i nie wiem zdołamy wyegzekwować usunięcie wpisów .
    • violast11
      2013-02-24T19:25:28+01:00 violast11
      dzięki dziewczyny za info! zaraz zaczynam działać aby usunęli moje dzieła :) pozdrawiam Wiola
    • niki12
      2013-03-03T09:36:22+01:00 niki12
      Wczoraj zrobiłam to ciacho pyszne, pięknie wygląda i cieszy oko i podniebienie:) Polecam
    • violast11
      2013-03-03T12:41:45+01:00 violast11
      cieszę się ogromnie, że skorzystałaś z przepisu:) pozdrawiam gorąco ! Wiola
    • Konto nieaktywne
      2013-03-03T13:20:02+01:00 Konto nieaktywne
      pysznie wyglada
    • lucyna1977
      2013-03-03T17:27:59+01:00 lucyna1977
      ciasto bardzo smaczne wszystkim smakowało tyklo jakis chochlik wstawił mi przez pomyłkę jakies inne zdjecie ale drugie juz jest poprawne
    • violast11
      2013-03-17T13:21:19+01:00 violast11
      pięknie się prezentuje ! cieszę się, że smakowało !
    • anka1988
      2013-05-28T21:37:37+02:00 anka1988
      Ciasto zamierzam wykonać na sobotę, ale czytając przepis w pkt 5 zastanawiam się co to jest krokant?
    • niki12
      2013-05-29T17:47:29+02:00 niki12
      Anka, ja robiałm to ciacho juz kilkakrotnie, dlatego pozwałam sobie odp na Twoje pytanko. Krokant to posypka orzechowa, która mozna posypać polewę, ja zazwyczaj niczym nie sypię, choć ostatnio posypałąm okruszkami biszkoptów i też było smaczne:)
    • anka1988
      2013-05-29T20:43:15+02:00 anka1988
      Niki dziękuję c serdecznie za odpowiedź :) a to w sumie nie koniecznie musi byc krokant, mogą być podane przez ciebie pokruszone biszkopty lub kokos.
    • Gość
      2013-06-25T15:57:43+02:00 vanga (gość) IP: 176.109.*.*
      przepraszam, a co to jest krokant do posypania
    • ELA 123
      2013-07-11T16:27:56+02:00 ELA 123
      zrobiłam to ciasto dzisiaj jest rewelacyjne nawet mój syn jest nim zachwycony.
    • canella98
      2013-07-11T17:04:21+02:00 canella98
      robiłam je dwa miesiące temu zamiast tortu na 18 - tkę siostry - przepyszne! dla mnie najlepsze było ciasto, takie lekko chrupkie jak beza ;) ciocia stwierdziła, że takiego ciasta to najlepsza cukiernia by się nie powstydziła :)
    • Gość
      2013-07-11T17:10:09+02:00 violast11 (gość) IP: 77.253.*.*
      cieszę się, że ciasto przypadło Wam do gustu :)
    • bietka
      2013-07-11T18:48:57+02:00 bietka
      wygląda bardzo pysznie :)
    • violast11
      2013-07-13T21:40:30+02:00 violast11
      dziękuję ślicznie !
    • olamus67
      2013-08-16T13:36:57+02:00 olamus67
      Ciasto bardzo smaczne, w mojej wersji na górze zrobilam tylko esy floresy z czekolady, polecam :))
    • violast11
      2013-09-14T19:59:58+02:00 violast11
      cieszę się, że smakowało :)
    • Gość
      2013-09-26T08:14:38+02:00 rencia (gość) IP: 81.190.*.*
      przepraszam ale jakoś nie wiem co zrobić z tym jasnym ciastem , bo napisane jet że przekroić ciasto na pół to rozumiem że to ciemne
    • Gość
      2013-09-26T10:04:21+02:00 violast11 (gość) IP: 213.238.*.*
      rencia: ciasta należy wykładać na przemian na blaszkę do pieczenia i upiec jako całość a później robić resztę :)
    • Gość
      2013-09-26T13:06:47+02:00 rencia (gość) IP: 81.190.*.*
      dziękuje Ci bardzo za podpowiedź, pozdrawiam
    • ELA 123
      2013-09-26T15:51:51+02:00 ELA 123
      ostatnio ponownie zrobiłam to ciasto ale zamiast zielonej dałam niebieską galaretkę wyszło super
    • Gość
      2013-09-29T20:06:32+02:00 rencia (gość) IP: 81.190.*.*
      ciasto zrobiło rewelacje na imprezie , nie mogli się goście nachwalić
    • violast11
      2013-10-03T11:21:54+02:00 violast11
      cieszę się, że ciasto smakowało.
      zapraszam do wypróbowania innych sprawdzonych przepisów. pozdrawiam violast11
    • Gość
      2013-10-23T13:19:22+02:00 aga (gość) IP: 83.28.*.*
      jest pyszne robie go już 2 raz i zawsze mi się udaje dziękuje
    • marjus2
      2013-11-08T19:48:47+01:00 marjus2
      Przepięknie wygląda!!! Jutro wypróbuje przepis!! Na pewno jest pyszny! już nie mogę się doczekać!!
    • Gość
      2013-11-13T15:20:16+01:00 GosiaG34 (gość) IP: 79.186.*.*
      Przecudne i przepyszne, dziękuję i podaję przepis dalej... a robiłam to ciasto dwukrotnie wg przepisu w gazetce Przyślij Przepis i tam się pomylili w Pani przepisie, bo tu jest podane by galaretki rozpuścić w 0,5litra wrzątku a tam w 1/2 szkl. wrzątku. Jak powinno być?
    • Gosia Kowalczyk
      2013-11-13T15:28:19+01:00 Gosia Kowalczyk
      pysznie wygląda to ciasto.
    • violast11
      2013-11-13T19:56:24+01:00 violast11
      GosiaG34 (gość): tutaj jest dobrze tj. 2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 litrze wrzątku. cieszę się, że ciasto smakowało. pozdrawiam Wiola
    • Konto nieaktywne
      2013-12-19T17:19:53+01:00 Konto nieaktywne
      pyszności !!!!!!
    • capri
      2013-12-19T20:11:25+01:00 capri
      ciasto jest przepyszne, łatwe i przyjemne do zrobienia, polecam :)
    • violast11
      2014-01-24T14:00:14+01:00 violast11
      dziękuję za komentarze i cieszę się, że Wam smakowało :)
    • miki171
      2014-01-31T21:19:47+01:00 miki171
      Ciasto wyszło pychotka
    • Gość
      2014-02-01T22:13:18+01:00 violast11 (gość) IP: 213.238.*.*
      cieszę się ogromnie! pozdrawiam Wiola
    • Gość
      2014-02-06T16:00:35+01:00 ilona (gość) IP: 94.254.*.*
      robiłam wyszedł przepyszny a jakie ciasto puszyste :):):) jeszcze go zronie napewno nie raz :D
    • Gość
      2014-02-11T12:18:02+01:00 violast11 (gość) IP: 213.238.*.*
      ogromnie się cieszę, że smakowało :) pozdrawiam Wiola
    • Gość
      2014-04-18T06:25:38+02:00 kasia (gość) IP: 83.10.*.*
      właśnie jestem w trakcie pieczenia ,jest niesamowite:)
    • Gość
      2014-04-20T14:26:49+02:00 ja (gość) IP: 89.240.*.*
      nie wiem o co chodzi,ale masa budyniowa wyszla za rzadka ( a dalam wszystko tak jak w przepisie pisze),i ciasto ciemne wyszlo zbyt geste...no ale zbaczymy moze gdy postoi w lodowce to troche bedzie lepiej wygladac:)
    • Gość
      2014-06-28T16:27:15+02:00 gość IP: 83.10.*.*
      wygląda pysznie, tylko w wydaniu papierowym "prześlij przepis" był błąd co do ilości wody w której rozpuszczamy galaretkę było 1\2 szkl. wrzątku a nie pół litra i trochę galaretkę mam gumowatą :) następnym razem wyjdzie mi lepiej
    • Gość
      2014-07-03T16:08:45+02:00 gość IP: 83.28.*.*
      jest wspaniałe już dwa razy robilam teraz robię trzeci raz gorąco pozdrawiam
    • Gość
      2014-08-31T20:42:23+02:00 gość IP: 83.27.*.*
      Dziś robiłam ...pięknie wygląda i jest przepyszne :)
    • Gość
      2014-09-25T13:55:38+02:00 Ewelina (gość) IP: 37.248.*.*
      pięknie wygląda, ja też dziś robie te ciasto właśnie już galaretki stężały, czas do pracy....

Dodane przez: violast11

violast11 176

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-10T21:56:57+01:00

27068 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PP_11-2013

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »