Wiejska zapiekanka z sosem Worcestershire

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Skondensowane smaki i moc sosu Worcestershire w jednym naczyniu - zrewolucjonizują Twoją tradycyjną zapiekankę.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone z łopatki: 500 gramów
    - ziemniaki srednie: 5 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - marchew: 1 sztuka
    - sos Worcestershire: 6 łyżek
    - wino czerwone półwytrawne: 100 mililitrów
    - rosół: 100 mililitrów
    - parmezan: 4 łyżki
    - koncentrat pomidorowy: 80 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól, świeżo mielony pieprz,: 4 szczypty
    - oliwa: 4 łyżki
    - suszony rozmaryn: 0.5 opakowania
    - suszony cząber: 0.5 opakowania
    - czosnek: 2 ząbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Wiejska zapiekanka z sosem worcestershire - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki kroimy na kostki o boku min. 5 cm i gotujemy w osolonej wodzie, na małym ogniu. Po ugotowaniu do miękkości, odcedzamy, czekamy kilka minut aż nadmiar wody odparuje.
  • puree ziemniaczane 2. Przeciśnięte raz przez praskę ziemniaki mieszamy z dwiema łyżkami parmezanu, odrobina pieprzu i żółtkami. Puree powinno mieć kremową i gładką konsystencję. Tak przygotowaną masę ziemniaczano-jajeczną przykryjemy nasze mięso z warzywami w naczyniu ceramicznym / żaroodpornym.
  • mięso z łopatki z warzywami 3. Mięso wyciągamy z lodówki min. 30 minut przed smażeniem. W tym czasie gotujemy ziemniaki i obieramy warzywa, które następnie ścieramy na tarce (na grubych oczkach). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę aż prawię będzie się dymić. Wrzucamy mięso i rozdrabniamy je na małe kawałki. Po zrumienieniu mięsa dodajmy marchew, a po ok. 5 minutach cebulę. Smażymy kolejne kilka minut i dolewamy wino, rosół, dosypujemy rozmaryn i cząber, przeciskamy czosnek przez praskę. Czekamy aż płyny zredukują się o połowę, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sos Worcestershire.

    Całość nie powinna być zbyt rzadka ale raczej zwarta. Doprawiamy na koniec ewentualnie solą, pieprzem i sosem Worcestershire gdyby brakowało potrawie "mocy".
  • mięso z łopatki z warzywami przykryte puree 4. Gotowe mięso z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy je przygotowanym puree ziemniaczanym. Całość posypujemy zachowanym parmezanem, nakłuwamy powierzchnię widelcem, tworząc delikatne wgłębienia.
  • wiejska zapiekanka 5. Potrawę pieczemy w piekarniku w temp. ok. 200 stopni ok. 15-20 minut. Na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg aby całość nabrała złotego koloru.

    Gotową zapiekankę rozsmarowuję po powierzchni pędzelkiem namoczonym w sosie Worcestershire, który nadaje charakteru całej potrawie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować