Wiejska zapiekanka z sosem worcestershire - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroimy na kostki o boku min. 5 cm i gotujemy w osolonej wodzie, na małym ogniu. Po ugotowaniu do miękkości, odcedzamy, czekamy kilka minut aż nadmiar wody odparuje.
2.Przeciśnięte raz przez praskę ziemniaki mieszamy z dwiema łyżkami parmezanu, odrobina pieprzu i żółtkami. Puree powinno mieć kremową i gładką konsystencję. Tak przygotowaną masę ziemniaczano-jajeczną przykryjemy nasze mięso z warzywami w naczyniu ceramicznym / żaroodpornym.
3.Mięso wyciągamy z lodówki min. 30 minut przed smażeniem. W tym czasie gotujemy ziemniaki i obieramy warzywa, które następnie ścieramy na tarce (na grubych oczkach). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę aż prawię będzie się dymić. Wrzucamy mięso i rozdrabniamy je na małe kawałki. Po zrumienieniu mięsa dodajmy marchew, a po ok. 5 minutach cebulę. Smażymy kolejne kilka minut i dolewamy wino, rosół, dosypujemy rozmaryn i cząber, przeciskamy czosnek przez praskę. Czekamy aż płyny zredukują się o połowę, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sos Worcestershire.
Całość nie powinna być zbyt rzadka ale raczej zwarta. Doprawiamy na koniec ewentualnie solą, pieprzem i sosem Worcestershire gdyby brakowało potrawie "mocy".
4.Gotowe mięso z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy je przygotowanym puree ziemniaczanym. Całość posypujemy zachowanym parmezanem, nakłuwamy powierzchnię widelcem, tworząc delikatne wgłębienia.
5.Potrawę pieczemy w piekarniku w temp. ok. 200 stopni ok. 15-20 minut. Na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg aby całość nabrała złotego koloru.
Gotową zapiekankę rozsmarowuję po powierzchni pędzelkiem namoczonym w sosie Worcestershire, który nadaje charakteru całej potrawie.
Komentarze