Wiejska zapiekanka

4.5 (142 ocen)

  • 35 min

Ta zapiekanka to doskonały, prosty i szybki sposób na sycący obiad lub ciepłą kolację. Dwa główne składniki, a efekt wyśmienity. Często ją robię, bo bardzo lubimy takie proste smaki :)

  • 35 min

Składniki:

  • 3-4 laski kiełbasy
    około 15 średnich ziemniaków
    1 cebula
    100 ml śmietany 30%
    150 g sera żółtego
    1 jajko
    1 op. przyprawy do ziemniaków
    2 łyżki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 łyżki oleju do smażenia
    sól
    masło do natłuszczenia naczynia
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Wiejska zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Kiełbasę obieramy, kroimy w plasterki i obsmażamy na oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekaną cebulkę.
  • 2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy warstwę z 1/3 ziemniaków, posypujemy 1/3 przyprawy do ziemniaków, 1 łyżką ziół prowansalskich i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Wykładamy połowę kiełbasy i posypujemy cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą.
  • 3. Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem. Polewamy zapiekankę.
    Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony).

Porady

Ziemniaki powinny być naprawdę lekko posolone podczas gotowania, bo w przyprawie do ziemniaków również jest sól.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować