Wątróbka na pomidorowo

4.48 (196 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Bardzo lubię wątróbkę i każdy sposób jej przygotowania dla mnie jest smaczny. Na pomidorowo też jest smaczna.

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • wątróbka wieprzowa 60 dag
    jabłko 1 szt

    Sos
    cebula 3 szt
    koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
    czosnek 1-2 ząbki
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    olej
    cukier
    mąka
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka na pomidorowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy przygotowany czosnek i cebulę, gdy zacznie się rumienić dodać przecier pomidorowy (koncentrat). Chwilę razem przesmażamy.

    Podlewamy wodą i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Jeśli trzeba zagęszczamy sos mąką. Doprawiamy dość mocno do smaku.
    Jabłko obieramy i kroimy w większą kostkę.Wątróbkę (można wymoczyć w mleku)oczyszczamy i kroimy. Obsmażamy na oleju i dodajemy przygotowane jabłka.
    Smażymy małą chwilkę i przekładamy do sosu. Wszystko razem ogrzewamy ok 30 min.
    Część jabłka można odłożyć i dodać na koniec duszenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Jabłka Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować