Smalec z boczkiem i jabłkiem

4.5 (161 ocen)

  • Łatwy

Bardzo dobry domowy smalczyk. Dobrze smakują kromki pieczywa posmarowane smalcem i obłożone kiszonym ogórkiem.

  • Łatwy

Składniki:

  • słonina 1 kg
    boczek 1/2 kg
    jabłko 2 szt mniejsze
    cebula 1 szt
    czosnek ok 3 ząbki
    majeranek ok 1 łyżka
    sól
    pieprz
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Dodatki Pasty Przekąski

Smalec z boczkiem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobniutko posiekać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do smażenia wrzucić słoninę i gdy zacznie się topić dorzucić boczek. Posolić i smażyć aż skwarki się wytopią i będą złociste.
    Wyłączyć gaz i do lekko pyrkającego tłuszczu dodać czosnek, cebulę i jabłko. Na koniec dodać dużą szczyptę majeranku, 2 liście laurowe i oprószyć pieprzem. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Wyjąc liście laurowe i
    przelać do przygotowanych pojemników.
    Gdy zacznie tężeć można zamieszać kilka razy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować