Warkocz przebogaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukem i wlać letnie mleko. Delikatnie zmieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20min. Dodać stopioną, zimną margarynę, wymieszać. Wbić jajka, dodać sól oraz resztę cukru. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić ponownie na 30min. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt ok.30x40cm.
2.Składniki farszu zmiksować za pomocą blendera. Nałożyć na środek ciasta. Boki ciasta pociąć na paski szer. ok. 2 cm. Zaplatać je na przemian na nadzienie, delikatnie sklejając. Ułożyć do keksówki, odstawić na kolejne 30min. Piec ok. 30-40min w temp. 180st. Polukrować przed podaniem.
Komentarze