Warkocz przebogaty

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszne drożdżowe ciasto przepełnione masą bakaliową...

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 45 dekagramów
    - cukier: 5 dekagramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - świeże drożdże: 2 dekagramy
    - skorka z cytryny: 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    FARSZ::
    - orzechy włoskie: 5 dekagramów
    - konfitura z wiśni: 5 dekagramów
    - mleczna czekolada: 5 dekagramów
    - kandyzowana skórka pomarańczowa: 5 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Konfitury

Warkocz przebogaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukem i wlać letnie mleko. Delikatnie zmieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20min. Dodać stopioną, zimną margarynę, wymieszać. Wbić jajka, dodać sól oraz resztę cukru. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić ponownie na 30min. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt ok.30x40cm.
  • 2. Składniki farszu zmiksować za pomocą blendera. Nałożyć na środek ciasta. Boki ciasta pociąć na paski szer. ok. 2 cm. Zaplatać je na przemian na nadzienie, delikatnie sklejając. Ułożyć do keksówki, odstawić na kolejne 30min. Piec ok. 30-40min w temp. 180st. Polukrować przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować