PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Warkocz z rodzynkami (chałka)https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/30/a91e200d6abc5e6fc571dcf4112250a17965ed3d.jpeg40003000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/warkocz-z-rodzynkami-chalka
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
3 żółtka
5 łyżek cukru kryształu
1 szkl. mleka
½ szkl. oleju rzepakowego lub słonecznikowego
szczypta soli
rodzynki (ja użyłam paczkę 90 g)
dodatkowo:
jajko do posmarowania
Sposób przygotowania przepisu:
Warkocz z rodzynkami (chałka)
1.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić
z pozostałym cukrem. Mleko podgrzać. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, ubite żółtka, mleko, drożdże, olej i rodzynki. Dokładnie wyrobić ciasto które będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej zrobić wałek (troszkę dłuższy niż blaszka w której będziemy piec chałkę).
Z trzech wałków zaplatamy warkocz (ja zaplatałam na wyłożonej papierem blaszce). Początek i koniec warkocza zlepiamy i zawijamy pod spód. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Po upieczeniu polewamy lukrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze