Warkocz z rodzynkami (chałka)

4.48 (196 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Taki warkocz kojarzy mi się z Wielkanocą ale przygotowuję często bo do filiżanki kawy lub szklanki mleka smakuje wybornie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    50 g drożdży
    3 żółtka
    5 łyżek cukru kryształu
    1 szkl. mleka
    ½ szkl. oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    szczypta soli
    rodzynki (ja użyłam paczkę 90 g)

    dodatkowo:
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Warkocz z rodzynkami (chałka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warkocz przed pieczeniem 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić
    z pozostałym cukrem. Mleko podgrzać. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, ubite żółtka, mleko, drożdże, olej i rodzynki. Dokładnie wyrobić ciasto które będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej zrobić wałek (troszkę dłuższy niż blaszka w której będziemy piec chałkę).
    Z trzech wałków zaplatamy warkocz (ja zaplatałam na wyłożonej papierem blaszce). Początek i koniec warkocza zlepiamy i zawijamy pod spód. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Po upieczeniu polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować