Zupa z wisni - chłodnik

4.5 (184 ocen)

To jedna z naszych ulubionych zup w sam raz na upalne dni. Można podawać z ugotowanym makaronem lub biszkoptami.

Składniki:

  • 500g wiśni,
    litr wody,
    1/2 szklanki soku z wiśni,
    3 goździki,
    kawałek kory cynamonu lub 1/2 łyżeczki startego,
    łyżeczka budyniu śmietankowego,
    3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%,
    3 łyżki zimnego mleka,
    3 łyżki cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Desery

Zupa z wisni - chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć, zalać wodą. Dodać cynamon oraz goździki i gotować około 8 minut na małym ogniu. Następnie usunąć cynamon oraz goździki i dodać sok z wiśni oraz cukier (można więcej, wedle uznania). Zagotować. Budyń rozrobić w zimnym mleku, mieszając, dodać do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. odstawiamy do całkowitego wychłodzenia.

    W upalne dni podajemy schłodzone, najlepiej z dodatkiem ugotowanego makaronu tagliatelle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować