warkocz orzechowy

5 (174 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Delikatna drożdżówka z dużą ilością masy orzechowej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    300 gramów mąki pszennej tortowej
    2 żółtka
    1 kopiasta łyżka cukru + 1 łyżeczka cukru do rozczynu
    15 gramów świeżych drożdży
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka cukru waniliowego
    30 gramów stopionego, schłodzonego masła
    masa orzechowa:
    200 gramów zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
    100 gramów brązowego cukru (może też być biały)
    1 łyżka rumu
    2 ubite na sztywno białka
    1 - 2 łyżki mleka 3.2% lub śmietanki 30%
    dodatkowo:
    1 rozkłócone jajo do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Strucla Desery

Warkocz orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".

    Mąkę przesiać z pozostałym cukrem, dodać żółtka, tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w omączonej misce na około 60 minut, do podwojenia objętości.

    Składniki masy orzechowej wymieszać ze sobą.

    Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 30x40cm. Ciasto posmarować smarowidłem po całej powierzchni.

    Następnie delikatnie zwinąć ściśle ciasto wzdłuż dłuższego boku.
    Zostawiając około 3 cm (na górze) nie rozciętego ciasta, przekroić roladę ostrym nożem wzdłuż na 3 części.
  • xxx 2. Następnie zapleść z nich warkoczyk. Koniec warkoczyka dokładnie ze sobą zlepić.
    Posmarować rozkłóconym jajem.
  • 3. Włożyć (od razu, bez wyrastania) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 8 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 25 minut, dopóki wieniec nie stanie się brązowo - złoty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować