Kakaowy warkocz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z pozostałym cukrem. Mleko podgrzać. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, ubite żółtka, mleko, drożdże i olej. Dokładnie wyrobić ciasto a gdy będzie odchodzić od ręki odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt (podsypać lekko mąką na stolnicy) o grubości ok. 0,5 cm, a następnie posmarować nadzieniem kakaowym. Zawijać w rulon i przekroić wzdłuż dłuższego boku nie docinając ciasta do końca. Zaplatać warkocz tak żeby rozcięcia znajdowały się na wierzchu, Zakończenie zlepić i zawinąć pod spód. Całość posmarować rozmąconym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 - 40 minut. Oba warkocze piekłam na jednej blaszce jednak oddzieliłam je od siebie papierem do pieczenia (żeby się nie posklejały). Po upieczeniu polać lukrem. Studzić na kratce.
2.Masło roztopić i wystudzić, dodać cukier, kakao i mleko. Wymieszać. Nadzienie powinno być gęste ale smarowne, w razie potrzeby dolać mleka.
Komentarze