Są tak pyszne, że po pierwszej porcji od razu myśli się o następnej, więc bez skrupułów przygotuj tych porcji więcej.
Dla 2 osób
Składniki:
liście jarmużu ( duża garść)
łyżka stołowa słodkiego syropu (golden syrup, domowy syrop z cukru trzcinowego, melasa, sok z agawy)
sok z połowy małej cytryny
3/4 łyżeczki cynamonu (można mniej, ja uwielbiam cynamon)
szczypta soli morskiej
łyżka oliwy
Uzależniające czipsy z jarmużu z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Jarmuż umyj i osusz.
Potargaj liście na mniejsze kawałki i usuń grube, nie przyjemne "żyłki"
Wmisce dokładnie wymieszaj słodki syrop z cynamonem, sokiem z cytryny, solą i oliwą.
Przełóż jarmuż do miski i zacznij potrząsać miską tak, by liście zanurzyły się w słodkim sosie i całe się nim poryły.
Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Poukładaj jarmuż na blaszce, tak by listni nie leżały zbytnio na sobie.
Piecz około 5-10 minut. Sprawdzaj czy czpispy zrobiły się chrupkie. *
* Kiedy piekłam czipsy po raz pierwszy użyłam starego piekarnika gazowego. Temperatura była wysoka, wiec czipsy zrobiły się w mig. Przy piecykach gazowych należny sprawdzać stan czipsów, by jarmuż się nie spalił
Jeśli masz piecyk z możliwością nawiewu nagrzej go do 140 stopni. Susz czipsy gorącym powietrzem około 10 minut.
Gotowe czipsy powinny z łatwością, same odchodzić od papieru.
Komentarze