UZALEŻNIAJĄCE CZIPSY Z JARMUŻU Z CYNAMONEM

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Są tak pyszne, że po pierwszej porcji od razu myśli się o następnej, więc bez skrupułów przygotuj tych porcji więcej.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • liście jarmużu ( duża garść)
    łyżka stołowa słodkiego syropu (golden syrup, domowy syrop z cukru trzcinowego, melasa, sok z agawy)
    sok z połowy małej cytryny
    3/4 łyżeczki cynamonu (można mniej, ja uwielbiam cynamon)
    szczypta soli morskiej
    łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Uzależniające czipsy z jarmużu z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
    Jarmuż umyj i osusz.
    Potargaj liście na mniejsze kawałki i usuń grube, nie przyjemne "żyłki"
    Wmisce dokładnie wymieszaj słodki syrop z cynamonem, sokiem z cytryny, solą i oliwą.
    Przełóż jarmuż do miski i zacznij potrząsać miską tak, by liście zanurzyły się w słodkim sosie i całe się nim poryły.
    Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
    Poukładaj jarmuż na blaszce, tak by listni nie leżały zbytnio na sobie.
    Piecz około 5-10 minut. Sprawdzaj czy czpispy zrobiły się chrupkie. *


    * Kiedy piekłam czipsy po raz pierwszy użyłam starego piekarnika gazowego. Temperatura była wysoka, wiec czipsy zrobiły się w mig. Przy piecykach gazowych należny sprawdzać stan czipsów, by jarmuż się nie spalił

    Jeśli masz piecyk z możliwością nawiewu nagrzej go do 140 stopni. Susz czipsy gorącym powietrzem około 10 minut.
    Gotowe czipsy powinny z łatwością, same odchodzić od papieru.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować