Czipsy jabłkowe z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chrupkie jak kupne czipsy ziemniaczane, ale o wiele zdrowsze! Łatwe do przyrządzenia w domowym piekarniku, wymagają tylko kilku minut pracy, a później robią się już same. Doskonała alternatywa na imprezę dla osób na diecie.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jabłka (mogą być lekko przeleżałe)
    cynamon
    cukier (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Chipsy

Czipsy jabłkowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki (poniżej 0,5 cm). Im cieńsze plasterki, tym krótszy czas pieczenia.
  • 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować. Ułożyć plasterki blisko siebie (mogą się dotykać, ale nie powinny na siebie zachodzić). Oprószyć cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru. Bez cukru wyjdą delikatnie słodkie, z cukrem jako typowa słodycz.
  • 3. Piec w 150st. z uchylonymi drzwiczkami od piekarnika (można je zablokować wkładając drewnianą łyżkę w szparę). Czas pieczenia zależy od grubości plastrów, zwykle jest to 1,5-2 godziny. Czipsy są gotowe, kiedy przestają być miękkie i łamią się po zgięciu.

Porady

Jeśli czipsy nie chcą się odkleić od papieru, należy przejechać palcem po jabłku od spodu papieru. Cynamon można zastąpić innymi przyprawami lub zupełnie pominąć. Naturalne czipsy są także pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować