Uniwersalne paszteciki Poli Neis

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zawsze się udają, smakują na ciepło i na zimno, jako danie główne (przepis poniżej) i jako dodatek do zup, są wyśmienite także w wersji na słodko. Możemy nimi zachwycić i zaskoczyć każdego!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 75 dekagramów
    - margaryna, 2 jaja, drożdże, mały jogurt naturalny: 1 sztuka
    - por, kapusta pekińska, kostka warzywna: 1 sztuka
    - sól lub kminek: 1 szczypta
    - ziarna: sezamu, słonecznika lub czarnuszki, bądź cukru, maku: 2 łyżki
    - olej rzepakowy, ocet jabłkowy lub sok z cytryny, miód: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Przystawki Paszteciki

Uniwersalne paszteciki poli neis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uniwersalne paszteciki Poli Neis 1. Farsz. Por kroimy na paski. Szatkujemy kapustę. W głębokim rondlu lub patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy por, gdy lekko się zeszkli dodajemy kapustę. Mieszamy i dusimy chwilkę aż zmięknie. Dodajemy pokruszoną kostkę warzywną, miód, kminek i ocet. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 min na małym ogniu bez przykrycia. Kilka razy mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Ciasto. Do mąki ścieramy na grubych oczkach drożdże i margarynę (lub wlewamy olej - ok. 1/2 szklanki). Dodajemy jogurt, jajko i żółtko oraz sól. Wyrabiamy ciasto, tak aby się nie przyklejało do dłoni. Formujemy walec (podobnie jak na kopytka, tylko że grubszy), tniemy na kawałki, rozwałkowujemy na kwadraty (jeśli trzeba podsypujemy mąką). Na każdy kwadrat nakładamy porcję kapusty, zwijamy w rulon, układamy na oprószonej mąką blasze, smarujemy białkiem. Posypujemy nasionami lub (jeśli na słodko) cukrem. Zostawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy paszteciki i pieczemy aż się zrumienią (ok. 30-35 min). Podajemy z pokrojonym (pozostała część biała) porem i np. sosem pomidorowym.
    Sos pomidorowy:
    - słoiczek koncentratu pomidorowego
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - łyżka miodu płynnego lub cukru
    - 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
    - do smaku: magii, pieprz ziołowy lub czarny, bazylia (sprawdzi się też oregano lub majeranek), można dodać roztarte dwa ząbki czosnku
    - wszystkie składniki dokładnie mieszamy

    SMACZNEGO!
    Pola Neis
    www.jogart.bloog.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować