Tort urodzinowy dla dziewczynki

5 (193 ocen)

Wymarzony tort dla mojej córki, z Jej ulubionymi bohaterkami na wydruku cukrowym. Tort składa się z 3 różnych biszkoptów i 3 kremów. Jest przy nim pracy, ale efekt jest niewspółmierny. Radość i podziw dziecka są najlepszą nagrodą :-)

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    1/2 szkl. cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt różowy i makowy:
    7 jajek
    9 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    odrobina czerwonego barwnika
    1 łyżka suchego maku

    Krem czekoladowy, baza:
    2 budynie waniliowe w proszku (na 500 ml mleka)
    600 ml mleka
    3 łyżki cukru
    400 g miękkiego masła

    Na krem ciemny:
    300 g mlecznej czekolady

    Na krem jasny:
    100 g białej czekolady

    Masa truskawkowa:
    450 g musu truskawkowego (mrożony)
    5 łyżek cukru
    1 paczka żelatyny (9g)

    Dekoracja:
    wydruk cukrowy
    posypka cukrowa czekoladowa
    barwnik zielony i niebieski
    czekoladowe słońca i motylki
    perełki cukrowe

    Poncz:
    1 szklanka słabego naparu ze zwykłej herbaty
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Mus Musy Tort z kremem

Tort urodzinowy dla dziewczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Blaszkę o rozm. 35x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier.
  • 2. Biszkopt różowy i makowy: białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Biszkopt podziel delikatnie na 2 części, do 1 dodaj trochę czerwonego barwnika, by lekko zabarwić go na różowo. A do drugiego dodaj suchy mak. Biszkopty piecz oddzielnie. Blaszkę o rozm. 35x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier.
  • 3. Z 600 ml mleka odlej 3/4 szklanki. Wsyp suchy proszek budyniowy i wymieszaj. Resztę zagotuj i dodaj cukier. Wlej zawartość szklanki i ugotuj budyń, uważaj by się nie przypalił. Taflę budyniu przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowietgo ostygnięcia.
  • 4. Do rondelka przełóż mus truskawkowy. Dodaj cukier, zagotuj go. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody, zostaw na 10 minut. Do żelatyny dodaj z 2-3 łyżki gorącego musu, wymieszaj i całość przelej do garnka, już nie gotuj ale dobrze wymieszaj i zostaw aby masa zaczęła tężeć.
  • 5. W kąpieli wodnej w osobnych miskach rozpuść czekoladę mleczną i czekoladę białą. Ostudź.
  • 6. W misie miksera rozetrzyj masło na puch, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieraj. Krem należy podzielić na 2 części, trochę więcej jak połowa to będzie krem ciemniejszy a reszta to krem jasny. Do tej większej części dodaj mleczną czekoladę i porządnie wymieszaj. Tę mniejszą część wymieszaj z białą czekoladą. Z kremu z białej czekolady odejmij ok. połowę (będzie potrzebna na dekorację).
  • 7. Przygotuj dużą deskę do krojenia lub prostokątny talerz (musi być całkiem płaski), który będzie stanowił podstawę dla tortu. Możesz użyć dekoracyjnych papierowych podkładek. Na spód połóż biszkopt różowy, wyłóż krem ciemny, na niego wyłóż prawie zastygły mus truskawkowy. Przykryj jasnym biszkoptem, znowu nałóż ciemny krem i przykryj biszkoptem makowym. Tort z wierzchu posmaruj kremem jasnym, boki również. Każdy biszkopt naponczuj zimną herbatą przed nałożeniem następnej warstwy kremu.
  • 8. Dekoracja: do pozostałej części białego kremu dodaj barwniki spożywcze. Krem podziel na 2 części, do jednej daj niebieski a do drugiej zielony barwnik. Boki tortu obsyp cukrową posypką. Na wierzch tortu połóż wydruk cukrowy (nie wcześniej jak 4 godziny przed rozkrojeniem tortu). Na górze zrób małe rozetki, wokół wydruku. Na bokach możesz też zrobić małe rozetki.

Porady

Wydruk cukrowy nigdy nie kładziemy na bitą śmietanę, bo się rozpuści. Nie kładziemy go też wcześniej jak do 4 godzin przed rozkrojeniem tortu. Nie jestem ekspertem ani w tortach ani tym bardziej w wydrukach cukrowych, ale na portalu jest koleżanka, która specjalizuje się w robieniu tortów, więc jeśli chcecie wiedzieć więcej lub co nie co podpatrzeć, to zapraszam do Marty: http://www.przyslijprzepis.pl/uzytkownik/marta-ryzek-kalkowska/st/recipes

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować