Różowy tort jednorożec dla dziewczynki

  • wyświetlono: 2093 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Różowy tort jednorożec dla dziewczynki (na bazie serka twarogowego)

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 10 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
- 5 białek,
- 5 żółtek,
- ok.3/4 -1 szklanki mąki tortowej,
- 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek oleju,
- szczypta soli.

Masa serowa:
- 1/2 kg serka President naturalnego (do serników, w wiaderku),
- 1 galaretka cytrynowa+1/2 szklanki wrzątku,
- ewentualnie cukier (do smaku).

Masa maślana (na obłożenie tortu i różowe dekoracje):
- 150 g masła (temp. pokojowa),
- ok. 240 g cukru pudru + różowy barwnik spożywczy (szczypta).

Dodatkowo (do nasączenia):
- 1/2 cytryny (soku),
- 2-3 łyżki wody.

Oraz:
- 3 czubate łyżki musu jabłkowego (duszone z cynamonem i goździkami starte jabłka),
- 6 ciasteczek korzennych Favorina (Spiced Biscuits z Lidla),
- 1 rożek waflowy do lodów (imitacja rogu jednorożca),
- 3 większe beziki (do ozdoby),
- ozdobne toppery unicorn (Allegro).
- brązowy pisak (do narysowania oczu - dr Oetker).

Sposób przygotowania przepisu:

Różowy tort jednorożec dla dziewczynki

  • 1. Biszkopt:
    Wszystkie składniki dajemy stopniowo. 5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier. Ponownie wszystko mieszamy. Dodajemy żółtka i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Delikatnie mieszamy ciasto. Wylewamy ciasto do tortownicy (użyłam o średnicy ok. 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto, pieczemy w 180° ok. 30 min. Ciasto ma być ładnie zarumienione, a drewniany patyczek (do sprawdzania) suchy. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem "do góry nogami" (odwróciłam na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Ciasto leży sobie odwrócone na szkle/desce do krojenia i stygnie. Po ok. 45 min. odwróciłam tortownicę. Odkrawamy ciasto dookoła od blaszki. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 3 równe blaty.

    Masa serowa:
    Galaretkę zalewamy wrzątkiem (1/2 szklanki wody). Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mieszamy z serkiem. Ewentualnie dodajemy cukier (do smaku). Wkładamy masę do lodówki do lekkiego stężenia. Biszkopt smarujemy tężącą masą!

    Masa maślana:
    Miękkie masło (82% tłuszczu zwierzęcego) umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na średniowysokich obrotach ok. 7 min. mieszadłem do ciasta. Masło powinno zrobić się dużo jaśniejsze, satynowe i zwiększyć swoją objętość, musi się mocno napowietrzyć! Cukier puder przesiewamy przez sito (nie może mieć żadnych grudek!). Wsypujemy połowę przesianego cukru pudru do masła. Na niskich obrotach wyrabiamy masę – dopiero po wymieszaniu cukru, kiedy już nie będzie pylić zwiększamy obroty do wysokich i ubijamy przez ok. 5 minut. Zeskrobujemy łopatką masę z boków i z dna miski, żeby mieć pewność, że mieszadło dotarło wszędzie. Dodajemy resztę przesianego cukru, znowu wyrabiamy na niskich obrotach, gdy już cukier nie będzie pylić zwiększamy obroty do wysokich, ubijamy jeszcze ok. 5 min. Ubity krem będzie bardzo gęsty i sztywny. Na koniec dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego. Dokładnie musimy go rozmieszać. Aby łatwiej było nim smarować, dodajemy ok. 2 łyżki mleka. UWAGA: masa jest mega słodka!

    Każdy blat biszkoptu nasączamy wodą zmieszaną z sokiem z cytryny. Następnie na gruby podkład tortowy wykładamy pierwszy blat biszkoptu. Kruszymy ciasteczka korzenne. Następnie wykładamy tężącą masę twarogową (na grubość taką ok. jak nasz przekrojony biszkopt). Kładziemy drugi blat, na niego smarujemy cienką warstwą musu jabłkowego (miałam mały słoiczek startych, podduszonych jabłek). Gdy nie macie musu można pominąć ten etap albo dać inny wg uznania lub posmarować jakimś dżemem. Na mus kładziemy ponownie warstwę masy twarogowej oraz ostatni blat biszkoptu. Wierzch wysmarowałam białą masą maślaną, a do reszty masy dodałam różowy barwnik - obłożyłam ją dookoła tortu. Następnie tort na wierzchu ozdobiłam (czuprynę jednorożca) ozdobną tylką (dookoła na górze i tył). Róg jednorożca zrobiłam z wafelka do lodów. Dodałam jeszcze 3 białe beziki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkopturodzinysernik na zimnodla dzecijednorożecunicorn

Komentarze

Podobne przepisy

TORT DLA JUBILATA

Dodane przez: Babcia Tereska

Tort dla jubilata

Tort na imprezę urodzinową dla...

TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY RÓŻOWY Z BRZOSKWINIAMI

Tort z biszkoptem z czekoladą....

Tort Dla Smakosza

Dodane przez: Justyna_JJ

Tort dla Smakosza

Przepyszny tort dla każdego łakomczuszka

Kruchy tort jednorożec

Dodane przez: Elisa

Kruchy tort jednorożec

Wbrew pozorom nie jest trudny w...

image-0y3jlok

Dodane przez: Bożena1960

Tort dla Jubilatki

Tort zrobiłam na 75 urodziny .Tort...

Tort komunijny dla chłopca

Dodane przez: monikaT83

Tort komunijny dla chłopca

Jeszcze tak dużych tortów nie robiłam....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE