A kto powiedział, że serce powinno być czerwone? Ja zrobiłam pomarańczowe na podwójną okazję jaką były walentynki i 3 rocznica ślubu . Mąż był zachwycony. Tort był bardzo pyszny :)
3 godz. 20 min
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
Cukier (tyle ile waga jaj)
mąka (tyle ile waga jaj)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny (rozpuszczonej)
Tort serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: Jajka wraz z cukrem ucierać nad kąpielą wodną do momentu podwojenia objętości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wraz z margaryną dodać do masy jajeczno-cukrowej, Wymieszać i przelać do tortownicy (26 cm). Piec 30 minut w temp. 180 s C. Nasączyć i pozostawić w tortownicy. Wykonanie masy pomarańczowej: 3 szklanki soków zagotować wraz z cukrem. Resztę soku wymieszać z budyniami i ugotować budyń. Lekko ostudzić,dodać kawałki margaryny i utrzeć. Wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki. Wykonanie bitej śmietany: Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając galaretkę. Wylać na masę pomarańczową i wyrównać i ponownie wstawić do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuścić we wrzącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Szablon w kształcie serca położyć na środek tortu, obkroić nożem (głębokość 1 cm) wydrążyć łyżeczką. Wlać lekko stężałą galaretkę. Ozdobić bitą śmietaną pozostałą z otworu. Wstawić do lodówki. Smacznego
Komentarze