Tort serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: podane składniki dzielimy na pół. oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy dodajemy cukier, żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy tak 2 biszkopty, które po wystygnięciu kroimy na pół.
MASA: robimy krem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. brzoskwinie kroimy w kostkę. Galaretkę gotujemy w 400ml wody, następnie wlewamy do jakiegoś płaskiego naczynia i jak zastygnie pokroić w kostkę [najlepiej zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc].
MASA PLASTYCZNA: do szklanki wlewamy ok. 50 ml gorącej wody, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i też mieszamy. Na stolnice wsypujemy trochę cukru pudru [ tak 3 szkl.] i wlewamy powoli żelatynę. Mieszamy, a jak złapie trochę cukru pudru wyrabiamy. Gnieciemy, aż powstanie elastyczna masa. Blat smarujemy olejem by masa się nie przykleiła. Kawałek odkładamy. Do większej części dodajemy czerwony barwnik, a do mniejszej niebieski.
PRZEŁOŻENIE: wycinamy kształt serca. Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwini+ trochę wody
biszkopt- dżem- 1/4 masy- biszkopt - masy +brzoskwinie - biszkopt- masa+pokrojona galaretka - biszkopt - cienka warstwa masy+ boki
MASA PLASTYCZNA: rozwałkować i naciągnąć ostrożnie na tort.
z niebieskiej masy zrób cienki wałeczek a potem go spłaszcz. Pokrój i zwijaj tak by powstała kokarda. Sklejaj: ubij 1 białko i szkl. cukru pudru [ jeśli będzie za gęste dodaj kilka kropel soku z cytryny lub wody]
Komentarze