Kruchy tort serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
3.Ciasto wałkujemy. Szablony przykładamy do ciasta i nożem je obrysowujemy na cieście. Wycinamy trzy serduszka. Dodatkowo wycinamy foremką małe serduszka, które posłużą do dekoracji.
4.Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Gotowe części odkładamy do ostygnięcia.
6.Białko ucieramy z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo.Ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Dodajemy barwnik i jeszcze chwilkę ucieramy. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
7.Ciasteczka dekorujemy wedle uznania lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia lukru.
8.Przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w jednej szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową odkładamy do ostygnięcia.
9.Margarynę ucieramy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy.
10.Stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
11.Na sercach wyciskamy rozetki z kremu i przekładamy kolejno. Na wierzchu również wyciskamy rozetki.
12.Dekorujemy ciasteczkami, bezikami i różnymi dodatkami.
Komentarze