Kruchy tort serduszko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kruchy torcik został przełożony śmietankowym kremem budyniowym i udekorowany różnymi słodkościami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    - 1 żółtko

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 10 dag margaryny

    - 1/4 szklanki cukru pudru

    lukier:

    - 1 białko

    - około 1 szklanka cukru pudru

    - różowy barwnik spożywczy

    krem:

    - 2 szklanki mleka

    - 2 budynie śmietankowe

    - cukier puder do smaku

    - 25 dag margaryny ,,Kasia''

    dekoracja:

    - różowe i białe beziki

    - makaroniki

    - bratki

    - truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruchy tort serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
  • 2. Przygotowujemy szablon. Drukujemy szablon serduszka.
  • 3. Ciasto wałkujemy. Szablony przykładamy do ciasta i nożem je obrysowujemy na cieście. Wycinamy trzy serduszka. Dodatkowo wycinamy foremką małe serduszka, które posłużą do dekoracji.
  • 4. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Gotowe części odkładamy do ostygnięcia.
  • 6. Białko ucieramy z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo.Ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Dodajemy barwnik i jeszcze chwilkę ucieramy. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • 7. Ciasteczka dekorujemy wedle uznania lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia lukru.
  • 8. Przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w jednej szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową odkładamy do ostygnięcia.
  • 9. Margarynę ucieramy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy.
  • 10. Stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
  • 11. Na sercach wyciskamy rozetki z kremu i przekładamy kolejno. Na wierzchu również wyciskamy rozetki.
  • 12. Dekorujemy ciasteczkami, bezikami i różnymi dodatkami.
  • 13. Gotowe! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować