Jogurtowiec

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyśmienite.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    500 g sera białego mielonego
    1/2 jogurtu truskawkowego
    100 g cukru
    1/2 szklanki soku truskawkowego
    1 szklanka kremówki
    1 galaretka truskawkowa
    4 łyżeczki żelatyny
    truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Jogurtowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy mieszając. Ciasto przelać do blachy o wym. 24x24. Piec ok 30 minut w temp.180 s C.
  • 2. Żelatynę zalać sokiem i odstawić, by napęczniała, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Ser wymieszać z jogurtem i cukrem. Następnie dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Truskawki przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.

Porady

Do masy można użyć innego smaku jogurtu dobierając też inną galaretkę i owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jogurt Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować