TORT "CZERWONE SERDUSZKO"

  • wyświetlono: 464 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort z dwoma kremami z mascarpone,maślanym tynkiem i drip-cake. Tort z dekoracją na Walentynki.

Babcia Tereska
  • 20 porcje
  • 200min
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT:
-7 jajek
-200 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju

NASĄCZENIE:
-3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy i posłodzonej

KREM JAGODOWY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-150 g. frużeliny z czarnych jagód
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-200 g. borówki amerykańskiej

KREM KRÓWKOWY Z CZEKOLADĄ:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-15 szt. cukierków Krówek
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-50 g. gorzkiej czekolady

TYNK :
-400 g. masła
-2 tubki mleka zagęszczonego słodzonego po 75 g.
-200 g. mleka w proszku
-barwnik czerwony jadalny

DRIP-CAKE
-250 g. białej czekolady
-ok.70 ml.śmietanki 30 %

OZDOBY:
-200 g. mleka w proszku
-200 g. cukru pudru
-parę łyżek mleka w płynie
-farbka jadalna-czerwona
-trochę kakao

Sposób przygotowania przepisu:

TORT "CZERWONE SERDUSZKO"

  • TORT "CZERWONE SERDUSZKO"1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodać olej i delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • TORT "CZERWONE SERDUSZKO"2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.
  • TORT "CZERWONE SERDUSZKO"3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,fixem a następnie z serkiem i frużelinę.Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać umytą i osuszoną borówkę.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • TORT "CZERWONE SERDUSZKO"4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
  • TORT "CZERWONE SERDUSZKO"5. krem 2-Cukierki rozpuścić w śmietance nad parą.Schłodzić i ostudzić w lodówce parę godzin, najlepiej zrobić wieczorem.Następnie postąpić jak z poprzednim kremem. Na koniec dodać startą czekoladę, wymieszać łopatką i wyłożyć do tortownicy.
  • TORT "CZERWONE SERDUSZKO"6. Przykryć blatem górnym z biszkoptu i schłodzić, kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić całą noc. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.
  • TORT "CZERWONE SERDUSZKO"7. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dodawać mleko zagęszczone, potem mleko w proszku.Parę łyżek kremu zafarbować na czerwono. Białą masą posmarować cały tort i wygładzić.
  • TORT "CZERWONE SERDUSZKO"8. Czerwoną masą posmarować dolną krawędź tortu i za pomocą łyżeczki, rozciągnąć w górę.
  • TORT "CZERWONE SERDUSZKO"9. drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.Tort schłodzić.
  • TORT "CZERWONE SERDUSZKO"10. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Zafarbować na czerwono. Chociaż dodawałam barwnika czerwonego to masa wychodziła różowa. Dopiero jak oprószyłam kakao i zagniotłam, to kolor ściemniał. Podzielić na porcje i przechowywać w woreczku foliowym.Za pomocą specjalnych mat silikonowych, odcisnąć zamierzone wzory.Wcześniej zrobione dekoracje, przechowywać w lodówce.
  • TORT "CZERWONE SERDUSZKO"11. Gotowe dekoracje ułożyć na torcie. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort okazjonalnytort walentynkowyozdoby z mleka w proszkutort z kremem jagodowymtort z drip-cakeTORT CZERWONE SERDUSZKOtort z kremem z krówkamitort z jasnym biszkoptem

Komentarze

Podobne przepisy

Tort orzechowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort orzechowy

Taki tort orzechowy można przygotować...

Tort

Dodane przez: Ilona1989

Tort

Najprostszy w przygotowaniu tort

ambasador

Dodane przez: izaa_a

Tort Ambasador

Osobiście bardzo lubię ten tort;...

tort

Dodane przez: izaa_a

Tort orzechowy

Nie przepadam za orzechowymi wypiekami...

Czekoladowe ciasto serduszko

Dodane przez: PolskaGotuje

Czekoladowe ciasto serduszko

Delikatne, bardzo czekoladowe ciasto

Tort Snickers

Dodane przez: Karolyjnaaa

Tort Snickers

Przepyszny tort dla wielbicieli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE