Moje ulubione domowe słodkości - ciasto kawowe! Warstwowe, proste do przygotowania, po prostu trudno się powstrzymać od spróbowania! Ciasto kawowe zasmakuje nie tylko miłośnikom mocnego napoju z kofeiną.
3 godz. 20 min
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowa:
2 1/2 szklanki mleka
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 kostka masła
1 kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
Bita śmietana:
330 ml śmietany kremowej
1 śnieżka
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
400 g kremu czekoladowego
Starta czekolada
ok.42 sztuki herbatników
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno ,dodać żółtka, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajeczno - cukrowej i wymieszać. Wylać do blaszki o wym. dno blachy 37x21 Piec ok 25 minut w temp .180 s C. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa kawowa: w 1/2 szklance mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną i żółtka, resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozmieszaną mąkę z żółtkami i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodając zimny budyń i wystudzoną kawę. To dzięki tej warstwie, ciasto kawowe zyska charakterystyczny aromat.
2.Bita śmietana:
Śmietanę kremową ubić na sztywno dodając śnieżkę i rozpuszczoną letnią żelatynę
Złożenie ciasta:
Biszkopt I - połowa masy kawowej - herbatniki - krem czekoladowy - herbatniki - reszta masy kawowej - biszkopt - bita śmietana - starta czekolada. Ciasto kawowe polecam schłodzić przed podaniem. Smacznego ;)
Komentarze