Piernikowa szarlotka rosyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry piernika obficie nasączyć syropem z 1/2 szklanki wody, cukru i wiśniówki. Ciastem wyłożyć dno i boki głębokiej okrągłej formy. Kilka plastrów odłożyć. Docisnąć ręką. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Budyń wymieszać z 1/2 zimnego mleka i zagotować z pozostałym podgrzanym mlekiem. Budyń wymieszać z galaretką. Śmietanę ubić, wymieszać z budyniem. 1/2 kremu przełożyć do formy wyłożonej piernikiem. Połowę wiśni lub jeżyn powtykać w masę. Dodać resztę kremu i pozostałe jeżyny. Wierz deseru przykryć pozostałymi kawałkami ciasta.Przykryć folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z formy jak babkę i podawać.
Komentarze