Piernikowa szarlotka rosyjska

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zamiast piernika można wykorzystać zwykły murzynek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g piernika
    100g cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 l mleka
    1 budyń waniliowy
    450 ml śmietanki kremówki
    500 g wiśni lub jeżyn
    100 ml wiśniówki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernikowa szarlotka rosyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry piernika obficie nasączyć syropem z 1/2 szklanki wody, cukru i wiśniówki. Ciastem wyłożyć dno i boki głębokiej okrągłej formy. Kilka plastrów odłożyć. Docisnąć ręką. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Budyń wymieszać z 1/2 zimnego mleka i zagotować z pozostałym podgrzanym mlekiem. Budyń wymieszać z galaretką. Śmietanę ubić, wymieszać z budyniem. 1/2 kremu przełożyć do formy wyłożonej piernikiem. Połowę wiśni lub jeżyn powtykać w masę. Dodać resztę kremu i pozostałe jeżyny. Wierz deseru przykryć pozostałymi kawałkami ciasta.Przykryć folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z formy jak babkę i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jeżyny Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować