TORT MAKOWO-SEROWY

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort z biszkoptem makowym, przełożony kremem serowym. Dla wielbicieli maku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt makowy:
    -4 jajka
    -2 łyżki wody
    -3/4 szklanki cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -100 g. mielonego maku
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa:
    -1 kg.sera z wiaderka
    -2 białe czekolady
    -330 ml. śmietanki 30%
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -2 łyżki żelatyny-20 g.
    -1/2 szklanki wody

    dekoracja:
    -gwiazdki czekoladowe i cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Tort makowy

Tort makowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt- Białka ubić z zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 25-30min. w 175 *C. Po przestygnięciu,przekroić na dwa krążki.
  • 2. krem-Czekolady w kostkach, roztopić z 30 ml. śmietanki, nad parą.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do gorących czekolad.Ostudzić do letniego, czasem mieszając.Resztę śmietanki, ubić z pudrem,potem z porcjami sera.Miksując dolewać płynne czekolady i krótko zmiksować. Połowę wyłożyć na pierwszy krążek makowy-w tortownicy.Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu. Schłodzić w lodówce. Ozdobić w/g własnego gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować