Tort serowy stracciatella

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

lekki i prosty do zrobienia torcik serowy

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    krem:
    500g śmietankowego serka
    300ml śmietany 30 lub 36%
    cukier puder do smaku
    ok 100g gorzkiej czekolady
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    dowolne nasączenie u mnie ok 300 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort serowy stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.

    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  • 2. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części
  • 3. krem: Czekoladę drobno siekamy; Śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy ser delikatnie mieszając łyżką. Wsypujemy posiekaną czekoladę i dodajemy cukier do smaku. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.
  • 4. Biszkopt nasączamy i przekładamy masą serową. Tort dekorujemy i wkładamy do lodówki.

Porady

biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować