Tort makowo-owocowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię takie połączenia składników gdyż przepadają za nim dzieci i dorośli. Wspaniałe ciasto na każdą uroczystość.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    8 białek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki
    8 łyżek maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    0.5l mleka
    1 budyń śmietankowy
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 kostka masła

    Pianka:
    1/2 l śmietany kremówki
    2 galaretki o smaku truskawkowym

    Oraz:
    1 puszka ananasów
    4 mandarynki
    2 galaretki o smaku pomarańczowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort makowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu mak. Wymieszać delikatnie i wylać na blaszkę. Piec ok.25 minut w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu ciasto makowe przekroić na dwa placki.
    Krem: Trochę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Resztę wszystko wymieszać i dać do gotującego się mleka. Utrzeć masło do białości i partiami dodawać zimny budyń.
    Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Zimną kremówkę ubić i wlać zimną płynna galaretkę.Zmiksować.
    Dwie galaretki o smaku pomarańczowym przygotować wg przepisu na opakowaniu.

    Przełożenie:
    biszkopt makowy
    krem budyniowy
    biszkopt makowy
    krem budyniowy
    poukładać ananasy
    wylać piankę z kremówki
    połówki mandarynek
    wylać tężejącą galaretkę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Galaretka Mak Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowo-pomarańczowy

To może cię zainteresować