Tort czekoladowy z truskawkami

4.5 (189 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tym tortem 18 maja świętowaliśmy urodziny mojej siostry i ukazanie się magazynu „Polska gotuje”, a w nim moich przepisów.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 100 gramów
    - mąka ziemniaczana: 40 gramów
    - kakao (ciemne): 20 gramów
    - cukier puder: 110 gramów
    - jajka (duże): 5 sztuk

    - truskawki: 0.5 kilograma
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - sok truskawkowy: 1 szklanka
    - cukier puder: 1 łyżka

    - czekolada (gorzka,min.64% kakao): 200 gramów
    - śmietana: 0.5 litra
    - mascarpone: 250 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka

    - herbata z cytryną: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Tort czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT KAKAOWY: białka oddzielam od żółtek, ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Kakao i obie mąki mieszam, przesiewam przez gęste sitko i delikatnie łączę z masą jajeczną /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
  • 2. Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smaruję, przelewam do niej ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut na środkowym poziomie piekarnika z włączoną grzałka dolną i górną, bez termoobiegu.
  • 3. Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
    Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.
  • Tort czekoladowy z truskawkami 4. MASA TRUSKAWKOWA: oczyszczone truskawki kroję na małe kawałki. ¾ szklanki soku wlewam do rondelka i zagotowuję, pozostały sok mieszam z mąką ziemniaczaną i dodaję do rondelka, energicznie mieszając przez moment / tak jak kisiel /. Dodaję pokrojone truskawki i mieszam. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
  • Tort czekoladowy z truskawkami 5. MASA CZEKOLADOWA: połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą miksuję z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i łączę z czekoladą i serkiem.
  • Tort czekoladowy z truskawkami 6. WYKONANIE: biszkopt dzielę na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam zimną herbatą z cytryną, wykładam połowę masy truskawkowej, a na nią masę czekoladową. Przykrywam drugim blatem i postępuję tak jak z pierwszym. Nakładam trzeci blat, nasączam i rozsmarowuję masę czekoladową, również na bokach. Dekoruję truskawkami, bitą śmietaną i czekoladową posypką.
  • 7. *Tort najlepiej jest przygotować na dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto.
    *Obie masy nie są zbyt słodkie, bo tak lubimy, jeśli ktoś woli bardziej słodkie wypieki to ilość cukru w obu masach należy zwiększyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

To może cię zainteresować