Tort czekoladowy z truskawkami

  • wyświetlono: 594 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny, lekki i wiosenny, a zarazem prosty i szybki do wykonania. Czekolada i truskawki pasują do siebie idealnie, a w towarzystwie bitej śmietany smakują wyśmienicie.

Goszka
  • 50min

Składniki

Ciasto czekoladowe
• 3 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 1/3 szklanki kakao
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 cukier waniliowy
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody
• szczypta soli
• 1/2 szklanki mleka
• 1/4 szklanki oleju
Bita śmietana
• 300 ml śmietany kremówki 30-36%
• 2 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa
• 100 g masła
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki mleka
• 500 g truskawek
• 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych do ozdoby

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowy z truskawkami

  • 1. Ciasto czekoladowe
    • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao.
    • Wsypywać mąkę na przemian z mlekiem i olejem, delikatnie ubić na gładką masę dodając resztę składników.
    • Piekarnik nagrzać do 170 st.C.
    • Ciasto wylać do małej tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut.
    • Sprawdzić patyczkiem - jeśli ciasto będzie mokre, to piec jeszcze 5 minut.
    • Wystudzony krążek przeciąć na dwa blaty. Nie nasączać.
  • 2. Bita śmietana
    • Do mocno schłodzonej śmietany dodać cukier puder i ubić na sztywno. Należy uważać, aby nie przebić śmietany, bo powstanie masło. Najlepiej stać podczas ubijania obok i pilnować.
    • Odłożyć do dekoracji najładniejsze truskawki, pozostałe pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną.
    • Na jeden blat wyłożyć kremówkę z truskawkami i przykryć drugim blatem.
  • 3. Polewa czekoladowa
    • Masło rozpuścić podgrzewając, ale nie gotować.
    • Dodać cukier, kakao, mleko i energicznie wymieszać.
    • Wystudzić mieszając od czasu do czasu.
    • Polewą polać torcik na wierzchu i udekorować truskawkami układając je na obwodzie.
    • Delikatnie posypać wiórkami kokosowymi.
    • Przed podaniem torcik schłodzić w lodówce.

Porady

Truskawki można zastąpić wiśniami lub malinami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiTruskawkibita śmietanatort czekoladowytort wiosenny

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort czekoladowy z pralinami

Taki oto tort sprawiam sobie na...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT PROSTOKĄTNY Z TRUSKAWKAMI

Tort z kremem truskawkowym, śmietankowym...

tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: mariosylwia

Tort bezowy z truskawkami

:-) Gorąco polecam ten tort bezowy...

Tort Nesquik z truskawkami

Dodane przez: Mniam1

Tort Nesquik z truskawkami

Tort robiłam na czwarte urodziny...

Tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: Goszka

Tort bezowy z truskawkami

Idealna beza,t kr ucha i chrupiąca...

image-0lh0yc1

Dodane przez: KuchniaPoli

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami. Za...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE