Leśny tort czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przygotowany na urodziny najbliższych, sprawi im ogromną radość.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śr 26cm

    Biszkopt:
    120g ciemnego kakao
    250ml wrzątku
    125ml mleka
    1½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    125g masła
    275g cukru trzcinowego
    165g cukru białego
    125ml oleju rzepakowego
    4 jajka
    280g mąki tortowej
    1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa śmietankowa:
    300ml słodkiej 30% śmietanki
    250g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru

    Masa jagodowa:
    250ml słodkiej śmietanki 30%
    2 opakowania mrożonych jagód leśnych
    ½ szklanki cukru kryształu
    2 galaretki o smaku owoców leśnych

    Polewa:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    60 ml mleka

    Ponadto:
    1 słoiczek dżemu np. wiśniowego/ czereśniowego
    Wiórki czekoladowe do obtoczenia tortu
    Czekoladowe wafelki, batony, jajeczka do dekoracji wierzchu tortu
    Wiórki czekoladowe do obtoczenia tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Leśny tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt- Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości.
    2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy z niego okrąg). Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 3 krążki.

    Krem śmietankowy-
    Schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie dodajemy cukier puder, mascarpone i miksujemy przez chwilkę na wolnych obrotach.

    Masa jagodowa-
    Do garnka (najlepiej z dnem, do którego nic nam nie przywiera) przekładamy owoce mrożone oraz cukier. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy do ich wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy jeszcze minutkę i miksujemy na gładko. Odrobinę owoców dodajemy do śmietanki, a następnie całość wlewamy do garnka z masą. Dokładnie mieszamy i chłodzimy. Tort przekładamy dopiero kiedy masa zaczyna nam tężeć.

    Polewa-
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dolewamy mleko.

    Przełożenie-
    Biszkopt- masa śmietankowa- masa jagodowa- biszkopt-masa śmietankowa- masa jagodowa- biszkopt- tort obkładamy pozostałą masą śmietankową, boki obsypujemy wiórkami czekolady i dekorujemy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

To może cię zainteresować