Czekoladowy tort z truskawkami i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 8661 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Biszkopt mocno czekoladowy, choć bez czekolady, za to z dużą ilościa kakao. Pyszny, wilgotny, wysoki i faktycznie niezawodny. A do tego lekki krem z bitej śmietany i góra truskawek!

PolskaGotuje
  • 12 porcje

Składniki

składniki,
tortownica 24cm:

biszkopt kakaowy:
7 jaj
1 szklanka cukru
2/3 szklanki gorzkiego kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
do nasączenia:
w wersji dla dzieci słodka herbata z wanilią
dla dorosłych Porto lub likier truskawkowy

przełożenie:
400 g słoik konfitury truskawkowej
300 g pokrojonych świeżych truskawek


masa:
750 ml zimnej śmietanki 30%
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny

+ truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy tort z truskawkami i bitą śmietaną

  • 1. biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
    Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na podłogę. Ostudzić. Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty.
  • 2. masa: W rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.
  • 3. Konfiturę wymieszać z pokrojonymi truskawkami, zaparzyć 1/2 szklanki herbaty, następnie mocno posłodzić, dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy. Ostudzić.
  • 4. Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, polać 3 łyżkami alkoholu lub herbaty, konfiturę podzielić na 2 części. Blat posmarować połową konfitury z owocami i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, powtórzyć nasączenie, konfiturę i 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować bitą śmietaną. Udekorować świeżymi truskawkami. Wstawić do lodówki do czasu podania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkiczekoladabita śmietanakremówkadla dzieciimprezyowoc_ma_mocbiszkopt czekoladowy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami

Dodane przez: ilka_86

Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami

Pyszny, mocno czekoladowy sernik...

image-1m5k12o

Dodane przez: cookyourself

tort z bitą śmietaną i masą truskawkową

Tort jest prosty w wykonaniu. Lekko...

Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Dodane przez: agarybak76

Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Gofry udoskonaliłam mlekiem w proszku,...

Deser z owocami i czekoladową bitą śmietaną

Dodane przez: alaaa

Deser z owocami i czekoladową bitą śmietaną

Korzystając z świeżych i pachnących...

Deser z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą

Dodane przez: ilka_86

Deser z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą

Łatwy, błyskawiczny deser z truskawkami,...

image-29mrpdo

Dodane przez: monika016

Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

Połączenie biszkoptu, bitej śmietany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE