Biszkopt mocno czekoladowy, choć bez czekolady, za to z dużą ilościa kakao. Pyszny, wilgotny, wysoki i faktycznie niezawodny. A do tego lekki krem z bitej śmietany i góra truskawek!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
składniki,
tortownica 24cm:
biszkopt kakaowy:
7 jaj
1 szklanka cukru
2/3 szklanki gorzkiego kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
do nasączenia:
w wersji dla dzieci słodka herbata z wanilią
dla dorosłych Porto lub likier truskawkowy
przełożenie:
400 g słoik konfitury truskawkowej
300 g pokrojonych świeżych truskawek
Czekoladowy tort z truskawkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na podłogę. Ostudzić. Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty.
2.masa: W rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.
3.Konfiturę wymieszać z pokrojonymi truskawkami, zaparzyć 1/2 szklanki herbaty, następnie mocno posłodzić, dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy. Ostudzić.
4.Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, polać 3 łyżkami alkoholu lub herbaty, konfiturę podzielić na 2 części. Blat posmarować połową konfitury z owocami i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, powtórzyć nasączenie, konfiturę i 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować bitą śmietaną. Udekorować świeżymi truskawkami. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Komentarze