Czekoladowy tort z truskawkami i bitą śmietaną

4.48 (159 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Biszkopt mocno czekoladowy, choć bez czekolady, za to z dużą ilościa kakao. Pyszny, wilgotny, wysoki i faktycznie niezawodny. A do tego lekki krem z bitej śmietany i góra truskawek!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki,
    tortownica 24cm:

    biszkopt kakaowy:
    7 jaj
    1 szklanka cukru
    2/3 szklanki gorzkiego kakao
    2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
    do nasączenia:
    w wersji dla dzieci słodka herbata z wanilią
    dla dorosłych Porto lub likier truskawkowy

    przełożenie:
    400 g słoik konfitury truskawkowej
    300 g pokrojonych świeżych truskawek


    masa:
    750 ml zimnej śmietanki 30%
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    + truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Biszkopty

Czekoladowy tort z truskawkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
    Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na podłogę. Ostudzić. Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty.
  • 2. masa: W rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.
  • 3. Konfiturę wymieszać z pokrojonymi truskawkami, zaparzyć 1/2 szklanki herbaty, następnie mocno posłodzić, dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy. Ostudzić.
  • 4. Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, polać 3 łyżkami alkoholu lub herbaty, konfiturę podzielić na 2 części. Blat posmarować połową konfitury z owocami i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, powtórzyć nasączenie, konfiturę i 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować bitą śmietaną. Udekorować świeżymi truskawkami. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować