Tort bezowy / biała pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać najpierw do temperatury 180C ( najlepiej z termoobiegiem) Później odrazu po włożeniu zmienić na 140C
2.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze od pieczenia narysować jeden okrąg o średnicy 24cm.
3.Przygotować bezę. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Gdy piana jest już ubita (ale nie na sztywno) dodawać stopniowo cukier , aż się rozpuści i gdy będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną .
4.Ubitą pianę nałożyć delikatnie na okrąg równomiernie.
5.Piec w nagrzanym piekarniku 1,5 godziny. Po wypieczeniu otworzyć lekko piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Beza jest lepsza gdy pozostanie do ostygnięcia na całą noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca wtedy wiemy że nam beza wyszła .
6.Przygotować krem kawowy .Kawę rozpuścić w wodzie i pozostawić do ostygnięcia Śmietanę ubić na sztywno dodać kawę i cukier . I ją nałożyć na wierzch na beze , posypać owocami
7.Tort bezowy można podawać od razu lub przechować w lodówce .Ale gdy chcemy go np. podać na następny dzień najlepiej do śmietany dodać śmietanę fix i wtedy śmietana nie zmieni nam swojej konsystencji .
Komentarze