Tort Aniołek

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Bardzo łatwy, prosty, szybki i efektowny tort. Białe, kruche placki na amoniaku, masa budyniowa i białe cukierki gwarantują doskonały efekt smakowy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 12%
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 500 g mąki pszennej
    • 125 g masła
    • 1 łyżeczka amoniaku
    Kewm budyniowy
    • 3 jajka
    • 1 szklanka śmietany kwaśnej 12%
    • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 3 szklanki mleka
    • 1 szklanka cukru
    • 250 g masła
    Dekoracja
    • 300 g migdałów w białej czekoladzie
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Tort aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jajka, śmietanę, cukier i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem na gładką masę.
    • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać amoniak i posiekać nożem z masłem.
    • Zrobić dołek, dodać wymieszaną masę i zagnieść ciasto.
    • Kulę ciasta podzielić na 4 części i schować do lodówki.
    • Każdą część rozwałkować i wyciąć koło odrysowując od tortownicy o śr. 26 cm.
    • Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180 st.C przez 10 minut.
    • Z resztek ciasta wychodzi piąty blat tortu.
    Krem budyniowy
    • Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
    • Mleko zagotować z cukrem i masłem.
    • Na gotujące się mleko wlać zmiksowaną masę i zagotować budyń cały czas mieszając, aż zrobi się gładki krem.
    Składanie tortu
    • Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć blat ciasta.
    • Wylewać gorącą masę budyniową i przykrywać kolejnym blatem.
    • Resztę masy wylać na wierzch i wygładzić.
    • Ponieważ ciasto podczas pieczenia skurczyło się, masa budyniowa wlewa się na obwód tortownicy i wychodzi tort przykryty z każdej strony masą.
    • Po wystudzeniu masy przykryć wierzch tortu folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
    • Przed podaniem wyjąć z tortownicy delikatnie odklejając folię.
    • Na wierzchu ułożyć migdały w białej czekoladzie.

Porady

Można również udekorować tort płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować