1.• Jajka, śmietanę, cukier i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem na gładką masę.
• Mąkę przesiać na stolnicę, dodać amoniak i posiekać nożem z masłem.
• Zrobić dołek, dodać wymieszaną masę i zagnieść ciasto.
• Kulę ciasta podzielić na 4 części i schować do lodówki.
• Każdą część rozwałkować i wyciąć koło odrysowując od tortownicy o śr. 26 cm.
• Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180 st.C przez 10 minut.
• Z resztek ciasta wychodzi piąty blat tortu.
Krem budyniowy
• Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
• Mleko zagotować z cukrem i masłem.
• Na gotujące się mleko wlać zmiksowaną masę i zagotować budyń cały czas mieszając, aż zrobi się gładki krem.
Składanie tortu
• Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć blat ciasta.
• Wylewać gorącą masę budyniową i przykrywać kolejnym blatem.
• Resztę masy wylać na wierzch i wygładzić.
• Ponieważ ciasto podczas pieczenia skurczyło się, masa budyniowa wlewa się na obwód tortownicy i wychodzi tort przykryty z każdej strony masą.
• Po wystudzeniu masy przykryć wierzch tortu folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
• Przed podaniem wyjąć z tortownicy delikatnie odklejając folię.
• Na wierzchu ułożyć migdały w białej czekoladzie.
Porady
Można również udekorować tort płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
Komentarze