Tort jest prosty w przygotowaniu, a jednak przygotowując go już przez 30 lat na różne okazje, wiem że wszyscy go pochwalą - jest HITEM! Nawiasem mówiąc, jest to przepis z kórego korzystała moja Babcia
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- żółtka do ciasta: 4 sztuki
- cukier biały: 1 szklanka
- mąka pszenna: 1 szklanka
- proszek do pieczenia-ciasto: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- mleko: 0.5 szklanki
- piana z 4 jaj: 4 sztuki
Tort ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - żółtka zmiksuj z cukrem,solą.Dodaj mąkę,mleko -zmiksuj.Ubite białka jaj delikatnie wymieszaj z masą.Wlej do średniej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika na 30-40 min. (180 st.Cel.)
Wystudzony, przekruj na 2 plastry.
2.Masa:Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mąkę-zmiksuj,wymieszaj z mlekiem.Zagotuj- mieszając,do uzyskania budyniu. Wystudź. Rozetrzyj masło i dodaj powoli budyń, cały czas mieszając.Wstaw do lodówki.
3.Na plastrze biszkopta rozsmaruj 1/2 masy, nałóż kosteczki ananasa (Zostaw trochę ananasa do przybrania tortu),przykryj drugim plastrem biszkopta, rozsmaruj pozostała część masy9boki tortu też) i udekoruj pozostałymi kawałkami ananasa.
Komentarze