Tort marchewkowo – ananasowy

  • wyświetlono: 519 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Bardzo prosty tort, a zarazem efektowny. Ciasto jak na muffiny, nie trzeba używać miksera. Wystarczy trzepaczka (rózga).

72164728_2453205768264736_6150364146777980928_n

Składniki

2 tortownice 23 cm


Ciasto:

1 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2/3 szkl. cukru
0,5 szkl. wiórków kokosowych
1/ 2 szkl. oleju rzepakowego
2 jajka
1/3 szkl. + 1 łyżka słodkiej zalewy z ananasa w puszce o pojemności 565 g
3/4 szkl. marchwi drobno startej (1,5 - 2 sztuki średniej wielkości)
1 łyżka kakao do pieczenia

Krem:
400 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
0,5 szkl. cukru pudru
5 plastrów ananasa z puszki o pojemności 565 g
3 łyżki dżemu ananasowego

Dekoracja:
2 + 1 łyżki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki kakao do pieczenia
2 plastry ananasa z puszki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort marchewkowo – ananasowy

  • 1. Ciasto:<br>
    Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownice wysmarować masłem i wysypać mąką.<br>
    Wszystkie suche składniki oprócz kakao wymieszać w misce (mąka, proszek, soda, cynamon, sól, wiórki kokosowe, cukier). W drugiej misce wymieszać mokre składniki (olej, jajka, sok ananasowy, marchewka). Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać rózgą (trzepaczką) tylko do połączenia się składników. Połowę ciasta wlać do jednej tortownicy, a do drugiej połowy wsypać łyżkę kakao i wlać łyżkę zalewy z ananasa. Tak przygotowaną drugą połowę ciasta przelać do drugiej tortownicy.
    Oba ciasta włożyć razem do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć i wystudzić.<br>

    Krem:<br>
    Dżem ananasowy zmiksować blenderem na gładką masę. Krążki ananasa dobrze odsączyć z zalewy i pokroić na kawałki szerokości niecałego centymetra. Dodać do dżemu i wymieszać.
    Śmietanę ubić na sztywno w cukrem pudrem.<br>

    Składanie tortu:<br>
    Na paterze ułożyć krążek ciemnego ciasta, na nim rozłożyć równomiernie dżem z kawałkami ananasa, a następnie niecałą połowę ubitej śmietany. Przykryć jaśniejszym krążkiem. Pozostałą śmietaną pokryć boki i górę ciasta. Udekorować.<br>

    Dekoracja:<br>
    2 łyżki wiórków kokosowych wymieszać z kakao i posypać tą mieszanką boki tortu. Górę tortu posypać pozostałą łyżką wiórków kokosowych i obłożyć kawałkami ananasa.<br>

    Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.<br>
  • 2. Jest to nietypowy tort, którego ciasto jest wilgotne, mięsiste i nie wymaga nasączenia. Ten nietuzinkowy tort poleciłabym wszystkim początkującym, tym, którzy zaczynają swoją przygodę z wypiekami i boją się upiec tort. Naprawdę jest łatwy, szybki, a wygląda odświętnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortCiastoananaswiórki kokosoweurodzinybita śmietanaDesersłodkościświętadla dziecikakaomuffinywypiekiprzyjęciaciasto marchewkoweimieninyimprezyłatwe wypiekiprzepis_ miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: adamonika

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe smakuje przez...

Hawanka ananasowo-bananowa

Dodane przez: 2milutka

Hawanka ananasowo-bananowa

Smaczne warstwowe ciasto składające...

Ananasowe ciasto

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto ananasowe

Smaczne, mokre i bardzo ananasowe...

Pychotka ananasowa

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Pychotka ananasowa

Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową...

Przysmak ananasowy

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Przysmak ananasowy

Przysmak ananasowy to klasyczne...

Torcik ananasowy

Dodane przez: celkapatelka

Torcik ananasowy

Jest to przepis własnego pomysłu,upieczony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE