Tort marchewkowo – ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownice wysmarować masłem i wysypać mąką.
Wszystkie suche składniki oprócz kakao wymieszać w misce (mąka, proszek, soda, cynamon, sól, wiórki kokosowe, cukier). W drugiej misce wymieszać mokre składniki (olej, jajka, sok ananasowy, marchewka). Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać rózgą (trzepaczką) tylko do połączenia się składników. Połowę ciasta wlać do jednej tortownicy, a do drugiej połowy wsypać łyżkę kakao i wlać łyżkę zalewy z ananasa. Tak przygotowaną drugą połowę ciasta przelać do drugiej tortownicy.
Oba ciasta włożyć razem do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krem:
Dżem ananasowy zmiksować blenderem na gładką masę. Krążki ananasa dobrze odsączyć z zalewy i pokroić na kawałki szerokości niecałego centymetra. Dodać do dżemu i wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno w cukrem pudrem.
Składanie tortu:
Na paterze ułożyć krążek ciemnego ciasta, na nim rozłożyć równomiernie dżem z kawałkami ananasa, a następnie niecałą połowę ubitej śmietany. Przykryć jaśniejszym krążkiem. Pozostałą śmietaną pokryć boki i górę ciasta. Udekorować.
Dekoracja:
2 łyżki wiórków kokosowych wymieszać z kakao i posypać tą mieszanką boki tortu. Górę tortu posypać pozostałą łyżką wiórków kokosowych i obłożyć kawałkami ananasa.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
2.Jest to nietypowy tort, którego ciasto jest wilgotne, mięsiste i nie wymaga nasączenia. Ten nietuzinkowy tort poleciłabym wszystkim początkującym, tym, którzy zaczynają swoją przygodę z wypiekami i boją się upiec tort. Naprawdę jest łatwy, szybki, a wygląda odświętnie.
Komentarze