Tort marchewkowo – ananasowy

5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo prosty tort, a zarazem efektowny. Ciasto jak na muffiny, nie trzeba używać miksera. Wystarczy trzepaczka (rózga).

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 tortownice 23 cm <br>

    Ciasto:<br>
    1 szkl. mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    2/3 szkl. cukru
    0,5 szkl. wiórków kokosowych
    1/ 2 szkl. oleju rzepakowego
    2 jajka
    1/3 szkl. + 1 łyżka słodkiej zalewy z ananasa w puszce o pojemności 565 g
    3/4 szkl. marchwi drobno startej (1,5 - 2 sztuki średniej wielkości)
    1 łyżka kakao do pieczenia

    Krem:
    400 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
    0,5 szkl. cukru pudru
    5 plastrów ananasa z puszki o pojemności 565 g
    3 łyżki dżemu ananasowego

    Dekoracja:
    2 + 1 łyżki wiórków kokosowych
    0,5 łyżeczki kakao do pieczenia
    2 plastry ananasa z puszki
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Tort marchewkowo – ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownice wysmarować masłem i wysypać mąką.
    Wszystkie suche składniki oprócz kakao wymieszać w misce (mąka, proszek, soda, cynamon, sól, wiórki kokosowe, cukier). W drugiej misce wymieszać mokre składniki (olej, jajka, sok ananasowy, marchewka). Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać rózgą (trzepaczką) tylko do połączenia się składników. Połowę ciasta wlać do jednej tortownicy, a do drugiej połowy wsypać łyżkę kakao i wlać łyżkę zalewy z ananasa. Tak przygotowaną drugą połowę ciasta przelać do drugiej tortownicy.
    Oba ciasta włożyć razem do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

    Krem:
    Dżem ananasowy zmiksować blenderem na gładką masę. Krążki ananasa dobrze odsączyć z zalewy i pokroić na kawałki szerokości niecałego centymetra. Dodać do dżemu i wymieszać.
    Śmietanę ubić na sztywno w cukrem pudrem.

    Składanie tortu:
    Na paterze ułożyć krążek ciemnego ciasta, na nim rozłożyć równomiernie dżem z kawałkami ananasa, a następnie niecałą połowę ubitej śmietany. Przykryć jaśniejszym krążkiem. Pozostałą śmietaną pokryć boki i górę ciasta. Udekorować.

    Dekoracja:
    2 łyżki wiórków kokosowych wymieszać z kakao i posypać tą mieszanką boki tortu. Górę tortu posypać pozostałą łyżką wiórków kokosowych i obłożyć kawałkami ananasa.

    Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • 2. Jest to nietypowy tort, którego ciasto jest wilgotne, mięsiste i nie wymaga nasączenia. Ten nietuzinkowy tort poleciłabym wszystkim początkującym, tym, którzy zaczynają swoją przygodę z wypiekami i boją się upiec tort. Naprawdę jest łatwy, szybki, a wygląda odświętnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Ananas Kakao Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować