Tort kokosowo-ananasowy

4.5 (150 ocen)

Torty piekę na szczególne okazje, ten upiekłam mężowi na urodziny.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    8 jaj
    8 łyżek cukru kryształ
    8 łyżek mąki pszennej

    Biszkopt kokosowy:
    5 białek
    1 szklanka cukru kryształ
    25 dag kokosu
    papier do pieczenia

    Masa ananasowa:
    2 kostki masła
    1 kostka margaryny Palma
    3 jajka
    12 łyżek cukru kryształ
    Spirytus do smaku
    1 puszka ananasów


    Do dekoracji:
    Truskawki
    Biszkopty okrągłe
    Tabliczka gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Tort kokosowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt jasny 1. Upiec biszkopt jasny z 8 jaj: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 40 min. Ciepły biszkopt wyjąć z blaszki, gdy przestygnie przekroić na połowę.
  • Biszkopt kokosowy 2. Upiec biszkopt kokosowy: Białka ubić z cukrem, pod koniec wsypać kokos i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę wyłożyć do okrągłej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st C ok 40 min.
  • masa ananasowa 3. Masa ananasowa: Jajka ubić wraz z cukrem na zimno ok 10 min, po czym ubijać nad gorącą parą ok 5 min i kolejno kilka minut na zimno, masę jajeczna przestudzić. Margarynę wraz z masłem utrzeć, najlepiej w makutrze). Dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając, dodawać delikatnie ucierając spirytus do smaku. Ubrać ok 8 kopiatych łyżek masy do osobnej miseczki (do dekoracji tortu) Do masy dodać pokrojone w drobną kostkę ananasy, delikatnie wymieszać.
  • Przełożenie tortu 4. Przełożenie tortu: Spód biszkoptu jasnego ułożyć na paterze, wyłożyć na nim połowę masy ananasowej, kolejno ułożyć biszkopt kokosowy (układamy do góry papierem do pieczenia i kolejno go ściągamy), wysmarować pozostałą częścią masy ananasowej i przykryć wierzchem jasnego biszkoptu.
  • dekoracja tortu 5. Odłożoną masą wysmarować brzegi tortu a kolejno obsypać pokruszonymi w blenderze biszkoptami. Pozostałą masę przełożyć do szprycy dekoracyjnej i wykonać różyczki na brzegu tortu. Kawałki czekolady gorzkiej przełożyć do garnuszka, dodać 5 łyżek zimnej wody i rozpuścić. Czekoladę rozsmarować na wierzchu ciasta.
  • dekoracja 6. Udekorować tort truskawkami wedle uznania.

Porady

Średnica tortownicy to 25cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować