Tort kokosowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt jasny z 8 jaj: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 40 min. Ciepły biszkopt wyjąć z blaszki, gdy przestygnie przekroić na połowę.
2.Upiec biszkopt kokosowy: Białka ubić z cukrem, pod koniec wsypać kokos i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę wyłożyć do okrągłej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st C ok 40 min.
3.Masa ananasowa: Jajka ubić wraz z cukrem na zimno ok 10 min, po czym ubijać nad gorącą parą ok 5 min i kolejno kilka minut na zimno, masę jajeczna przestudzić. Margarynę wraz z masłem utrzeć, najlepiej w makutrze). Dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając, dodawać delikatnie ucierając spirytus do smaku. Ubrać ok 8 kopiatych łyżek masy do osobnej miseczki (do dekoracji tortu) Do masy dodać pokrojone w drobną kostkę ananasy, delikatnie wymieszać.
4.Przełożenie tortu: Spód biszkoptu jasnego ułożyć na paterze, wyłożyć na nim połowę masy ananasowej, kolejno ułożyć biszkopt kokosowy (układamy do góry papierem do pieczenia i kolejno go ściągamy), wysmarować pozostałą częścią masy ananasowej i przykryć wierzchem jasnego biszkoptu.
5.Odłożoną masą wysmarować brzegi tortu a kolejno obsypać pokruszonymi w blenderze biszkoptami. Pozostałą masę przełożyć do szprycy dekoracyjnej i wykonać różyczki na brzegu tortu. Kawałki czekolady gorzkiej przełożyć do garnuszka, dodać 5 łyżek zimnej wody i rozpuścić. Czekoladę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Komentarze