Torcik porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksować na najmniejszych obrotach. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut. Idealny jako spód pod wiele ciast.
2.Biszkopt czekoladowy:
Postępujemy jak wyżej tylko do mąki dodajemy jeszcze kakao.
3.Krem:
Ubijamy białka z cukrem na sztywno dodajemy żółtka.W osobnym naczyniu ucieramy masło z margaryną.Masa musi być bardzo miękka.Do masła dodajemy po jednej łyżce masy jajecznej(nigdy odwrotnie) aż masa się połączy na koniec dodajemy po trochu dżem porzeczkowy,ucieramy na jednolitą masę.
Komentarze