Torcik porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Następnie stopniowo dosypujemy
cukier. A kiedy ubije się na puszysta masę dodajemy po łyżce mąki
wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Wylewamy na
natłuszczoną
blachę. Pieczemy ok 15 minut w 170 st. Studzimy. Przekrawamy na 3
części.
Masa śmietanowa: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje
podgrzewamy
aż do rozpuszczenia, studzimy. W tym czasie ubijamy na sztywno
kremówkę,
a porzeczki blendujemy na mus. Do ubitej kremówki dodajemy mus.
Dosładzamy wg uznania do smaku. Miksujemy, Na koniec dajemy
żelatynę,mieszamy. Masę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy
kolejnym.Zostawiamy kilka łyżek masy na wysmarowanie boków i wierzchu
ciasta.
Mus porzeczkowy: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy
aż się rozpuści. Studzimy. Porzeczki blendujemy na mus, dosładzamy wg
uznania. Do gotowego dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy. Wylewamy
na biszkopt. Przykrywamy ostatnim blatem. Boki i wierzch smarujemy
odłożoną masą śmietanową.
Boki obsypujemy czekoladowymi kropelkami, górę dekorujemy dowolnie
świeżymi owocami.
Komentarze