Torcik porzeczkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Świetne kruche ciasto bez jajek z nutką alkoholu oraz kuszące nadzienie z czerwonych porzeczek i migdałowej bezy – to właśnie torcik porzeczkowy w pełnej krasie. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i ma niesamowitą konsystencję. Po prostu trzeba spróbować :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    125 g masła
    2 łyżki cukru
    1 szczypta soli
    2 łyżki likieru (dowolnego)
    1 ½ szklanki mąki
    Składniki na nadzienie:
    500 g czerwonych porzeczek
    1 szklanka cukru
    5 białek
    250 g mielonych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Torcik porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik porzeczkowy 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce miksera i zagniatamy ciasto końcówką do wyrabiania gęstego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
  • Torcik porzeczkowy 2. Porzeczki myjemy a dopiero później ściągamy je z ogonków (żeby nie straciły za dużo soku). Kilka gałązek można zostawić do dekoracji. Do obranych porzeczek wsypujemy 1/3 szklanki cukru i mieszamy. Porzeczki odstawiamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochę cukru i nadal ubijamy do uzyskania gęstej masy. Następnie dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy łopatką.
    Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem. Tworzymy boczki o wysokości 3 cm. Na ciasto wykładamy połowę bezy, na bezę porzeczki i na to drugą połowę bezy.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
    Kiedy ciasto wystygnie, układamy na górze kilka ozdobnych gałązek porzeczek i gotowe.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować