Torcik makowo – porzeczkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową i orzeźwiającą porzeczkową nutą smakuje rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem spotkań przy kawie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopty makowe:
    7 jajek
    200g cukru
    180g maki pszennej
    1/2 szklanki maku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    1 szklanka cukru pudru
    200g masła extra
    2 łyżki cukru wanilinowego
    1/2 szklanka mleka
    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    500ml śmietany 36%
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki mleka
    600g gęstego dżemu porzeczkowego
    wiórki czekoladowe
    kolorowe perełki






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort makowy

Torcik makowo – porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1npnmkg 1. Biszkopt makowy:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 23cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość dokładnie wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami serek waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na trzy równe części.
  • image-1app24m 3. Bita śmietana:
    Mikserem ubić śmietanę na sztywno, dalej ubijając dodać cukier puder
    i żelatynę rozpuszczoną w mleku (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) , dokładnie wymieszać szpatułką.
  • image-05lhp9v 4. Składanie tortu:
    Do formy przełożyć jeden blat makowy, posmarować 1/3 dżemu, wyłożyć jedną część masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, posmarować dżemem, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem makowym, wyłożyć resztę masy serowej, posmarować resztą dżemu porzeczkowego. Wierzch i boki ciasta obsmarować bitą śmietaną, udekorować wiórkami czekoladowymi i kolorowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować