Tarta z malinami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ta tarta była pyszna! Kruchy kakaowy spód, na to kwaśny dżem, biała roztopiona czekolada i świeże, soczyste malinki. Rozpusta:)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:

    25 dag mąki

    120 g masła

    110 g cukru

    2 żółtka

    7 łyżeczek kakao

    Nadzienie:

    100 ml śmietany 30-36%

    2 białe czekolady

    50 g masła

    kilka łyżek dżemu malinowego (ew. inny kwaśny)

    dodatkowo:

    ok. kubek świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tarta z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść ciasto (gdyby się nie chciało kleić można dodać 1-3 łyżki wody lub śmietany). Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć okrągłą formę do tarty (ew. tortownicę). Wierzch posmarować dżemem i piec przez 18-20 min w temp. 180 st. C. Ostudzić.

    Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i masło, mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzić i wylać na upieczone, przestudzone ciasto, rozsmarować po całości. Na wierzchu ułożyć maliny i wstawić do lodówki (i tam trzymać cały czas).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować