Pyszna tarta z łososiem, na cieście z mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych. Smakuje idealnie z domowej roboty sosem czosnkowym. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Składniki na spód:
80 g masła
25 g płatków owsianych
125 g mąki orkiszowej
3 łyżki śmietany 12%
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
4 jajka
250 g łososia wędzonego na ciepło (200 g bez skóry)
130 g serka mascarpone
100 g pora
160 g śmietanki kremówki 30%
50 ml mleka
masło klarowane do smażenia (2 łyżki)
czarny pieprz, sól
Składniki na sos czosnkowy:
5 lyżek jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu (można pominąć)
1 łyżeczka cukru/ksylitolu
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
Tarta orkiszowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.I. Spód
Składniki na spód zagnieść ręką lub w robocie. Wyłożyć ciasto do formy na tartę i dokładnie rozprowadzić uklepując dłońmi. Nakłuć widelcem, przykryć folią i schować do lodówki na 30 minut.
II. Nadzienie
Por pokroić i zeszklić na maśle. Dodać pokrojonego łososia i doprawić do smaku solą. Odstawić.
Śmietankę, mascarpone, mleko oraz jajka dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku dużą ilością czarnego pieprzu.
III. Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki. Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać suchy groch lub fasolę. W ten sposób piec spód ok. 25 minut. Następnie należy usunąć papier z grochem i piec sam spód kolejne 15-20 minut.
Po tym czasie na ciasto wyłożyć łososia wymieszanego z porem. Dokładnie rozprowadzić. Zalać gotową mieszanką śmietanową.
Komentarze