Tarta z łososiem i brokułami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Tarta z łososiem i brokułami to pomysł na bezmięsny obiad albo kolację. Bardzo dobrze smakuje podana ze świeżą rukolą. Można przygotować ją wcześniej i odgrzać w piekarniku przed podaniem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    230 g mąki pszennej tortowej
    150 g zimnego masła
    2 łyżki zimnej wody
    1 łyżeczka soli
    Nadzienie:
    300 g brokułu (tylko górna część, bez łodygi)
    100 g wędzonego łososia
    4 jaja kurze
    200 g śmietany 30%
    100 ml wody
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z łososiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką i solą, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkować i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 28-29 cm. Spód nakłuć widelcem, a brzegi wyłożyć folią aluminiową aby nadmiernie się nie przypiekły. Podpiec ciasto przez 15 minut w temperaturze 170 st. C.
    Brokuł podzielić na kawałki, zblanszować w lekko posłodzonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
    Wyjąć ciasto, zdjąć folię aluminiową i ułożyć na spodzie kawałki brokuła oraz pokrojonego w paski łososia. Jaja dokładanie rozbić, połączyć ze śmietanką oraz wodą i doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na brokuły i łososia. Wstawić tartę do piekarnika i piec ok 40 minut w temperaturze 160 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować