Tarta z łososiem i brokułami to pomysł na bezmięsny obiad albo kolację. Bardzo dobrze smakuje podana ze świeżą rukolą. Można przygotować ją wcześniej i odgrzać w piekarniku przed podaniem.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Spód:
230 g mąki pszennej tortowej
150 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
300 g brokułu (tylko górna część, bez łodygi)
100 g wędzonego łososia
4 jaja kurze
200 g śmietany 30%
100 ml wody
Sól
Pieprz
Tarta z łososiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z mąką i solą, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkować i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 28-29 cm. Spód nakłuć widelcem, a brzegi wyłożyć folią aluminiową aby nadmiernie się nie przypiekły. Podpiec ciasto przez 15 minut w temperaturze 170 st. C.
Brokuł podzielić na kawałki, zblanszować w lekko posłodzonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
Wyjąć ciasto, zdjąć folię aluminiową i ułożyć na spodzie kawałki brokuła oraz pokrojonego w paski łososia. Jaja dokładanie rozbić, połączyć ze śmietanką oraz wodą i doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na brokuły i łososia. Wstawić tartę do piekarnika i piec ok 40 minut w temperaturze 160 st. C.
Komentarze