Pełnoziarnista tarta orkiszowa ze śliwkami

  • wyświetlono: 88 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Krucha, pełnoziarnista tarta orkiszowa wypełniona śliwkami to świetny sposób na pyszny, dodający energii, sezonowy deser. Tarta jest w lżejszej wersji, ponieważ do ciasta zamiast cukru dodałam bezkalorycznego erytolu. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Smacznie polecam! :)

Kasia Futka
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

TARTA:
- 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 100 g cukru pudru (z erytolu)
- 2 żółtka
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka wanilii
- szczypta soli

DODATKI:
- 500 g świeżych śliwek
- cukier puder (z erytolu)

Sposób przygotowania przepisu:

Pełnoziarnista tarta orkiszowa ze śliwkami

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy dwa żółtka, ziarenka wanilii i ponownie zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie i jednorodne. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 60 minut do lodówki.
  • TARTA ZE ŚLIWKAMI2. Po tym czasie z ciasta odrywamy około 1/4 części i odkładamy na chwilę. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy* lub dzielimy na mniejsze części i wypełniamy nim dno formy do tarty o średnicy 23 cm. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je na półćwiartki**. Kawałki śliwek układamy na wyłożonym w formie cieście (skórką do dołu), a ich wierzch posypujemy pokruszoną w dłoniach pozostałą częścią ciasta.

    * Ułatwieniem jest wałkowanie ciasta na folii spożywczej. Wtedy nie przykleja się do wałka i otrzymujemy równy placek, którym możemy wyłożyć formę.

    ** Użyłam dwóch rodzajów śliwek. Na brzegach formy ułożyłam kawałki większych śliwek, a środek wypełniłam kawałkami śliwek węgierek.
  • 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 40 - 45 minut. Gdy tarta ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem (z erytolu). Życzę smacznego! :)

Porady

Tartę możemy przygotować również tradycyjnie z użyciem białego lub brązowego cukru. Wtedy ilość słodzidła zmniejszmy o około 1/3, gdyż zwykły cukier jest słodszy od erytolu.

Poza sezonem możemy użyć także innego rodzaju śliwek np. żółtych lub czerwonych. Do tarty świetnie sprawdzą się także inne owoce, takie jak jabłka, gruszki, morele czy brzoskwinie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tarta ze śliwkamitarta orkiszowapełnoziarnista tarta ze śliwkami

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta śliwkowa

Dodane przez: larua

Tarta ze śliwkami

Prosty przepis na tartę z jesiennymi...

tarta 1

Dodane przez: Magda_Z

Tarta kakaowo kefirowa ze śliwkami

Kruchy kakaowy spód w połączeniu...

1

Dodane przez: Amelka101

Tradycyjna tarta ze śliwkami

Znika w mgnieniu oka.

Tarta ze śliwkami i jogurtem

Dodane przez: mariwanna

Tarta ze śliwkami i jogurtem

Soczyste śliwki cudnie komponują...

Tarta rustykalna ze śliwkami i migdałami

Dodane przez: Mienta

Tarta rustykalna ze śliwkami i migdałami

Kruchutkie, pachnące cynamonem...

Tarta ze śliwkami.

Dodane przez: gogusia

Tarta ze śliwkami i cynamonem.

Prosta tarta, z pianką z kaszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE