Tarta bezowa z brzoskwiniami

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.

Tarta to wypiek popularny w kuchni francuskiej. Przygotowałam wyśmienitą tarte bezową z pysznym, śmietanowym kremem i brzoskwiniami. Tarta znika z talerzyka bardzo szybko, jest pyszna, bardzo słodka, polecam ją gorąco.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BEZA:
    3 białka,
    150 g cukru,
    ocet winny 1/2 łyżeczki,
    mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki,
    KREM:
    mascarpone 250g,
    śmietana kremówka 150g,
    cukier puder 2 łyżki,
    aromat waniliowy kilka kropel,
    1/2 puszki brzoskwiń,
    płatki migdałowe,
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Tarta bezowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta bezowa z brzoskwiniami 1. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy stopniowo ocet, cukier i mąkę cały czas mieszając na najniższych obrotach miksera. Piana powinna być lśniąca, średnio gęsta.
  • Tarta bezowa z brzoskwiniami 2. Pianę przekładam do szprycy i na papierze do pieczenia rysuje koło. Pomagając sobie łyżką z piany tworze fale. Brzegi dodatkowo wymodelowałam szprycą. Bezę wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy ją półtorej godziny. Jeżeli beza zacznie się za bardzo spiekać to przykrywamy ją folią. Po upieczeniu bezę pozostawiamy na kilka godzin w piekarniku, żeby się wysuszyła.
  • Tarta bezowa z brzoskwiniami 3. Składniki kremu mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Na upieczoną bezę wykładamy krem. Brzoskwinie z puszki kroimy w plasterki i układamy na kremie. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Brzoskwinie Jajka Mascarpone Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować